Hrvatski radio

Radio Sljeme

Plinara dobiva 50 tisuća novih korisnika; Tomašević: To nismo predvidjeli

23.08.2022.

15:31

Autor: HRT Radio Sljeme

Gradonačelnik Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Nakon najave drastičnog poskupljenja plina, mnogi su korisnici u Zagrebu najavili povratak javnom opskrbljivaču, Gradskoj plinari Opskrba. Za njih pak ona nije planirala kapacitete. 

Nove glavobolje za vladajuće u gradu Zagrebu. Gotovo 50 tisuća novih korisnika mogla bi dobiti Gradska plinara Opskrba. Za to ona nije bila spremna, objašnjava gradonačelnik Tomislav Tomašević - Nova kućanstva koja mi nismo predvidjeli kada smo kupovali plin jer smo morali HERA-i po regulativi u travnju reći koliko imamo korisnika. Kupili smo plin s, otprilike, 10 posto manevarskog prostora i nije se predvidjelo da će, odjednom, jako puno tržišnih opskrbljivača odustajati od plinskog biznisa i da će ta kućanstva prelaziti GPZO-u. 


A planira li Grad, kao što je zimus najavljeno, izaći iz plinskog biznisa te ga prepustiti HEP-u? - Gradska plinara Zagreb Opskrba opskrbljuje plinom 60 posto kućanstava u Hrvatskoj. S obzirom na ugovor koji imamo s dobavljačima plina koji je dosta povoljan, to bi bilo dosta loše za cijelu Hrvatsku - rekao je Tomašević.


Problem je i s naplaćivanjem usluge novim korisnicima - GPZO bi bio u situaciji da mora naplaćivati fiksnu cijenu ovim novim kućanstvima, njih 50 tisuća, a morao bi kupovati plin po 6 puta većoj cijeni. Tako nastaje ta razlika od gotovo 100 milijuna eura - istaknuo je gradonačelnik.


A plaćanje će se promijeniti za poslovne subjekte - ponudit će im se ugovori s varijabilnom cijenom plina, kaže prvi čovjek grada - Po istoj toj varijabilnoj cijeni po kojoj će GPZO kupovat plin od dobavljača, prodavat će uz minimalnu maržu prema poslovnim korisnicima. 


No, uz plin Gradu poskupljuje i električna energija. To je, navodi Tomašević, veliki udar za Zagrebački električni tramvaj, ali i Vodoopskrbu - 50 milijuna kuna koliko je sada odlazilo na električnu energiju radi pumpanja vode u cijevima, sada će to biti 4 puta više. I odjednom to postaje 200 milijuna kuna trošak.


A da ne bi morali povećati cijene komunalnih usluga, gradonačelnik se nada da će rješenje pronaći s vladom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.