Hrvatski radio

Radio Sljeme

Poboljšanje kvalitete usluga javne uprave

30.01.2017.

14:40

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo uprave predstavilo je rezultate projekta "Jačanje uloge građana u poboljšanju kvalitete usluga javne uprave". Projekt se počeo provoditi u veljači prošle godine. Provedene su brojne aktivnosti kojima je cilj bio doprinijeti promicanju transparentne javne uprave.

Učinkovitija i pristupačnija građanima - složit ćemo se da bi takva trebala biti javna uprava. Da bi se to postiglo, potrebno je provesti njezinu korjenitu reformu. Upravo projekt jačanja uloge građana u poboljšanju kvalitete usluga javne uprave predstavlja dugoročan doprinos promjenama u njezinu radu. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, njime se uspostavlja komunikacija građana i uprave, a kvaliteta rada uprave mjeri se upravo kroz zadovoljstvo korisnika.

Riječ je o ocjenjivanju kvalitete rada javne institucije kroz kontakt službenika i građana koji su korisnici. Mi ćemo kroz mjerenja i kroz parametre koje ćemo postaviti zapravo utvrditi načine kako unaprijediti tu komunikaciju. Kontinuirano mjerenje zadovoljstva provodit će se redovito, do kraja 2018. godine vjerujemo da će taj sustav biti uspostavljen u svim tijelima javne uprave, rekao je pomoćnik ministra uprave Marko Kovačić. 

Ciljne skupine projekta bili su zaposlenici tijela javne uprave i građani kao krajnji korisnici javnih usluga. Provedeno je i istraživanje na 1000 ispitanika iz cijele Hrvatske. Istraživanje je za cilj imalo utvrditi zadovoljstvo građana te njihovu informiranost o radu javne uprave i pravima koja imaju. Prosječna ocjena kvalitete usluga koje pružaju tijela javne uprave je 3, a najzadovoljnijima su se, između ostalih, pokazali Zagrepčani. 

Kada se govori o potrebi cjelovitog gospodarskog i društvenog napretka zemlje, reforma javne uprave jedan je od najspominjanijih izraza. Redovita procjena zadovoljstva građana kvalitetom usluga javne uprave jedan je od osnovnih instrumenata kojim se u većini europskih država nastoje utvrditi i ispraviti problemi u funckioniranju upravnog aparata.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.