Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počela akcija "Sačuvajmo zdrave dojke"

13.10.2018.

13:13

Autor: Mia Majić

Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / -

U povodu Europskog dana zdrave dojke jutros je na zagrebačkom Zrinjevcu počela akcija „Sačuvajmo zdrave dojke" odakle je prema Cvjetnom trgu krenula ružičasta povorka gdje će se održati revija koju će nositi oboljele članice Udruge i osobe iz javnog i političkog života.

Ružičasti mjesec listopad posvećen je borbi raka protiv dojki. U nizu javnozdravstvenih aktivnosti ovoga mjeseca našla se i spomenuta akcija s ciljem informiranja javnosti o važnosti potrebe redovnog pregleda i samopregleda dojki. Nives Moric iz Udruge Pink life smatra kako je vrlo važan preventivni pregled. U listopadu moramo ukazati na još bolje rezultate kojima i naša udruga mora doprinositi, a treću godinu zaredom žene oboljele od karcinoma dojke nose reviju domaćih dizajnera s osobama iz javnog života, naglasila je Moric.

U ružičastoj povorci građana našao se i gradonačelnik Milan Bandić. Ovom prilikom pozivam sve dame da koriste mogućnost besplatne mamografije jer rano otkrivanje smanjuje  smrtnost pet puta, zaključio je. 

Zadnje statistike pokazuju da u Hrvatskoj od karcinoma dojke obolijeva 2500 osoba, a umire njih čak 990, a usporedbi s prošlogodišnjim statistikama broj umrlih je u padu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.