Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:50 / 25.01.2019.

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

Počela gradnja sljemenske žičare!

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Dvanaest godina nakon gašenja postrojenja stare sljemenske žičare, na Gračanskom Dolju počela je gradnja nove. Trebala bi trajati ukupno 15 mjeseci i stajati oko pola milijarde kuna. Novostečeno zvanje bagerista demonstrirao je gradonačelnik Milan Bandić.

Prve kubike zemlje na gradilištu donje stanice žičare bagerom je iskopa gradonačelnik Milan Bandić. U emotivnom govoru se Bandić najprije ponovno obračunao s oporbom koja je, na Staru godinu, na samom gradilištu, podsjetila da je žičara još jedno Bandićevo neispunjeno obećanje:

- Da dočaram svima, nemirinima, onima koji su ovdje gablali, ne znam, imali šator ili su gablali - lakše je gablati, nego delati. A oni koji nisu napravili ni pesju kućicu u životu, gablat' mogu, ali raditi ne znaju. Zato ćemo mi ovdje, za 15 mjeseci sanaciju, i gore na Vidikovcu, napravit' najljepšu žičaru u Europi.

Bandić se osvrnuo i na kritike o preskupom projektu:

- Mogu samo reći da je izabrana najmanja cijena od nepunih 300 milijuna kuna, 299 milijuna kuna. Druga je bila nešto manja od 350 milijuna kuna, a treća nešto manja od 400 milijuna kuna. Sve ostalo odbijam s indignacijom - rekao je Bandić.

Žičara će, za 455 dana, koliko bi trebala trajati gradnja, biti duga 5017 metara. Svladat će visinsku razliku od 754 metra. Imat će 84 kabine s po 10 sjedećih mjesta i moći će prevesti 1500 putnika na sat. Zagrepčane će stajati oko pola milijarde kuna. (uz pripremne radove, prugu Mihaljevac-Dolje, op.a.)

U našoj emisiji "Moj firtl" saznali smo kakva će biti dinamika gradnje u iduća dva mjeseca i kada će se vidjeti prvi obrisi donje stanice žičare. Pomoćnik pročelnika za građenje pri gradskom megauredu, Ivica Blažun:

- Drugi tjedan kreće pilotiranje, zaštita građevinske jame i svaki dan očekujemo ozbiljan pomak, naročito u zoni donje stanice žičare...i u zoni klizišta. Prvi temelji s temeljnom pločom očekujemo da budu postavljeni negdje oko 1.3. Oko 8.ožujka bi mogli imati prve betone i, nakon toga, svakodnevni pomak vezano uz građevine.