Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počela gradnja sljemenske žičare!

25.01.2019.

12:50

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Dvanaest godina nakon gašenja postrojenja stare sljemenske žičare, na Gračanskom Dolju počela je gradnja nove. Trebala bi trajati ukupno 15 mjeseci i stajati oko pola milijarde kuna. Novostečeno zvanje bagerista demonstrirao je gradonačelnik Milan Bandić.

Prve kubike zemlje na gradilištu donje stanice žičare bagerom je iskopa gradonačelnik Milan Bandić. U emotivnom govoru se Bandić najprije ponovno obračunao s oporbom koja je, na Staru godinu, na samom gradilištu, podsjetila da je žičara još jedno Bandićevo neispunjeno obećanje:

- Da dočaram svima, nemirinima, onima koji su ovdje gablali, ne znam, imali šator ili su gablali - lakše je gablati, nego delati. A oni koji nisu napravili ni pesju kućicu u životu, gablat' mogu, ali raditi ne znaju. Zato ćemo mi ovdje, za 15 mjeseci sanaciju, i gore na Vidikovcu, napravit' najljepšu žičaru u Europi.

Bandić se osvrnuo i na kritike o preskupom projektu:

- Mogu samo reći da je izabrana najmanja cijena od nepunih 300 milijuna kuna, 299 milijuna kuna. Druga je bila nešto manja od 350 milijuna kuna, a treća nešto manja od 400 milijuna kuna. Sve ostalo odbijam s indignacijom - rekao je Bandić.

Žičara će, za 455 dana, koliko bi trebala trajati gradnja, biti duga 5017 metara. Svladat će visinsku razliku od 754 metra. Imat će 84 kabine s po 10 sjedećih mjesta i moći će prevesti 1500 putnika na sat. Zagrepčane će stajati oko pola milijarde kuna. (uz pripremne radove, prugu Mihaljevac-Dolje, op.a.)

U našoj emisiji "Moj firtl" saznali smo kakva će biti dinamika gradnje u iduća dva mjeseca i kada će se vidjeti prvi obrisi donje stanice žičare. Pomoćnik pročelnika za građenje pri gradskom megauredu, Ivica Blažun:

- Drugi tjedan kreće pilotiranje, zaštita građevinske jame i svaki dan očekujemo ozbiljan pomak, naročito u zoni donje stanice žičare...i u zoni klizišta. Prvi temelji s temeljnom pločom očekujemo da budu postavljeni negdje oko 1.3. Oko 8.ožujka bi mogli imati prve betone i, nakon toga, svakodnevni pomak vezano uz građevine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.