Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počela izgradnja sustava odvodnje za Rugvicu i Dugo Selo

12.03.2019.

15:30

Autor: Krešimir Vešnik

Počela izgradnja sustava odvodnje za Rugvicu i Dugo Selo

Počela izgradnja sustava odvodnje za Rugvicu i Dugo Selo

Foto: - / -

Stanovnici Rugvice i Dugog Sela koji još nemaju odvodnju uskoro bi ju trebali dobiti, zajedno sa sustavom za pročišćavanje otpadnih voda. Projektom vrijednim oko 218 milijuna kuna izgradit će se više od 86 kilometara sekundarne kanalizacijske mreže s dvije tisuće i 600 priključaka.

Izgradnjom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, oko 8 i pol tisuća stanovnika s područja Rugvice i Dugog Sela na sustav će se moći besplatno priključiti - Mi u sklopu projekta ulazimo svim stanovnicima u njihove posjede i oni samo moraju napraviti kućni priključat i spojiti se na javni sustav odvodnje. Na području Rugvice gradi se oko 50 kilometara kolektora dok se ostatak gradi na području Dugog Sela. Time bi trebali završiti sustav koji je započet 2011. godine kada je napravljen osnovni sustav kolektora na ovom području; ovo što sada radimo je sekundarna mreža i vodi većem spajanju stanovništva na sustav javne odvodnje - rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, Tomislav Masten.

Zbog stanovnika, ali i zbog poduzetnika, projektom su zadovoljni i načelnik općine Rugvica Mato Čičak te Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela. - Ovo je sigurno jedan veći komunalni standard. Ovo je jedan veliki infrastrukturni projekt koji će značiti puno za stanovnike, ali i za sve nove poduzetnike koji dolaze u općinu - istaknuo je Čičak.  

Za građane Dugog Sela to znači puno: neće više biti septičkih jama, neće više biti više smrdljivih kanala... Sva infrastruktura će biti spremna za nove poduzetnike i za novi razvoj grada Dugog Sela - poručio je Panian.

Izgradnja cjelovitog sustava trebala bi biti gotova za dvije i pol godine i tako bi se trajno riješio problem odvodnje na tom području - Za stanovnike to znači da ćemo moći prikupiti sve otpadne vode s ovoga područja i odvesti ih na uređaj pročišćavanja otpadnih voda. Zapravo se pripremamo za sljedeće projekte - napomenuo je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković.

A kapitalni projekt koji je u planu je dugoočekivana izgradnja regionalnog vodoopskrbnog sustava "Zagreb - istok" koja bi, prema najavama, trebala početi za dva mjeseca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.