Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počela katastarska izmjera za Kupinečki Kraljevec

18.10.2021.

15:37

Autor: Krešimir Vešnik

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Počeli su radovi na katastarskoj izmjeri za naselje Kupinečki Kraljevec. Na površini od tisuću 400 hektara i 5 tisuća 100 čestica, napravit će se i usklađenje katastra i zemljišne knjige. Rok je 14 mjeseci.

Uz pratnju pročelnice Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove Jasne Jezerčić Cvitković, početku izmjera nazočio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet - Ovo je jedan hvalevrijedan projekt koji se nastavlja na ono što se na državnoj razini zvalo "Uređena zemlja", ovdje radimo nešto što bismo mogli nazvati "Uređeni grad". Prije svega, da se katastar dovede u sklad sa stanjem u prostoru, a istovremeno da se katastar i zemljišna knjiga usklade. Radi se o izmjerama i državnih i privatnih čestica. Za sve poslove vezane uz nekretnine ovaj projekt je preduvjet. 

Ovo je dio projekta katastarskih izmjera za cijelu Hrvatsku - Oko 600 tisuća hektara, tako da će se u sljedećih 10 godina, pa i ovaj projekt je dio tog projekta, urediti evidencija katastra i zemljišne knjige za sva građevinska područja u Republici Hrvatskoj. Procjena je, za ovih 600 tisuća hektara, da će koštati oko 2 i pol milijarde kuna. To je iznimno mala investicija u odnosu na ono što će se dobiti cijelim projektom. Svuda gdje smo do sada proveli katastarsku izmjeru, svuda je vrijednost zemljišta porasla, svuda je tržište nekretnina oživjelo - rekao je zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antonio Šustić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.