Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počela konferencija "Kulturom zdravlja do zdravlja mozga"

12.03.2018.

12:25

Autor: Krešimir Vešnik

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

"Kulturom zdravlja do zdravlja mozga", konferencija u sklopu svjetskog tjedna mozga, otvorena je u Muzičkoj akademiji. Na konferenciji će razni predavači raspravljat će o ljudskom mozgu, a na kraju će biti usvojena i Deklaracija o kulturi zdravlja mozga.

Više od trećine svih bolesti čovjeka vezane su uz mozak, rekao je predsjednik konferencije dr. Veljko Đorđević, Depresija je nešto što nas sve skupa pogađa, govorimo o moždanim udarima, govorimo o utjecaju kardiovaskularnih bolesti, govorimo o demencijama, govorimo o tumorima mozga, govorimo o cijelom spektru neuroloških bolesti i to je, zapravo nešto, o čemu su ljudi premalo mislili.

Na konferenciji sudjeluju znanstvanici iz svih područja, a poseban gost je pijanist Josip Meixner koji sklada glazbu namjenjenu za opuštanje, Glazba ima različite parametre i ako ima dovoljno tih parametara u jednoj određenoj kompoziciji ona djeluje jako smirujuće. Inače, na koncertima koje radim za spavanje, ljudi su, zaista, u ležaljkama, leže, i u roku otprilike od 10 do 15 minuta se dogodi sinhronizacija tijela sa glazbom i onda, oko 80 posto posjetitelja, zaista, zaspe, utone u san.  

Na kraju konferencije bit će usvojena Deklaracija o kulturi zdravlja mozga, Do sada smo se bavili svatko sa svojim područjem. Ovo je prilika da konačno, u stoljeću uma, dokažemo da možemo raditi zajedno, učiti zajedno, rasti zajedno i da bolest ne bira. Treba postojati jedan konsenzus da svi pomognemo čovjeku, da ispred sebe nikad više ne gledamo simptom, dijagnozu, nego čovjeka kojemu treba pomoći i svi mi zajedno, komplementarno, a ne kompetitivno, odraditi svoj dio, rekao je Đorđević.

Konferencija traje danas i sutra, a održava se u Muzičkoj akademiji.

Više o konferenciji pogledajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.