Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počela konstrukcijska obnova palače HAZU

12.12.2022.

13:06

Autor: Radio Sljeme

Počinje obnova

Počinje obnova

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Počela je konstrukcijska obnova Palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti stradale u potresu. Novac za obnovu povučen je iz Fonda solidarnosti Europske unije. Iznos radova koji bi trebali biti gotovi do početka lipnja iduće godine je 82 milijuna kuna. 

U konstrukcijskoj obnovi Palače HAZU najveća pozornost posvetit će se zidnim oslicima Hermana Bolléa, znamenitog autora monumentalnog izgleda zagrebačke katedrale i mirogojskih arkada, koje su nedavno otkrivene prilikom obnove Palače.


 -Ovo je veliki dan za sve nas-, rekao je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhart. 


-Mi smo ušli u proces na vrijeme, sve smo izvršili, nije samo ova palača ovdje u procesu obnove, imamo 8 zgrada okolo koje smo djelomice otvorili, a djelomice neke ćemo otvoriti. Ovo je najznačajnija zgrada, ovo je krunska palača simbol HAZU-a, rekao bi simbol znanosti i umjetnosti u Hrvata-. 


-Ova je palača jedno od najvažnijih djela javne arhitekture historicizma u Hrvatskoj. Predviđenim zahvatima neće se mijenjati arhitektonska obilježja zgrade i unutarnjeg prostora-, napominje glavna projektantica iz IGH Jasminka Kečanović Šimec.


- Moramo znati da je na drugom katu ove galerije Strossmayerova galerija starih majstora, gdje je bilo potrebno riješiti na odgovarajući način mikroklimatske uvjete, da bi umjetnine koje se tamo izlažu bile u odgovarajućim uvjetima. Na isti način je tretirana i podrumska etaža gdje je veliki dio depoa Strossmayerove galerije i drugih vrijednosti koje palača HAZU ima. 


Konstrukcijska obnova palače HAZU trebala bi trajati do početka lipnja slijedeće godine.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.