Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počela konstrukcijska obnova palače Vranyczany-Dobrinović

20.02.2023.

14:03

Autor: Magdalena Pongrac

Palača Vranyczany-Dobrinović

Palača Vranyczany-Dobrinović

Foto: Radio Sljeme / HRT

Započela je konstrukcijska obnova palače Vranyczany-Dobrinović stradale u zagrebačkom potresu. U njoj je, između ostalog, smješten Nacionalni muzej moderne umjetnosti. To je, ujedno, i posljednje gradilište na objektima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti financirano sredstvima Europske unije.

7 milijuna 700 tisuća eura stajat će radovi na obnovi palače Vranyczany-Dobrinović stare 140 godina, koji bi trebali završiti do lipnja, rekao je tajnik Razreda za likovne umjetnosti pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, akademik Mladen Obad Šćitaroci.

- Predviđena je temeljita obnova podruma, prizemlja i potkrovlja te djelomična konstrukcijska obnova prvog i drugog kata. Uz to ide i izgradnja dizala, temeljita obnova strukture svih instalacija, među kojima su osobito važne strojarske instalacije hlađenja i grijanja, s obzirom na muzej, postav i umjetnine.


Osim Palače, obnavlja se još sedam Akademijinih zgrada, uz potporu Ministarstva kulture, istaknula je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

- Ukupno za svih osam projekata HAZU-a imamo 55 milijuna eura. To je osam projekata konstrukcijske obnove zgrada, i sedam projekata obnove odnosno evakuacije zbirki pokretnih kulturnih dobara.


Ministrica je podsjetila kako je to samo dio objekata čija se poslijepotresna obnova financira iz europskog Fonda solidarnosti.

- U ovom trenutku paralelno radimo na području zagrebačkog i petrinjskog potresa na više od 280 projekata. Svi radovi teku jako dobro i ja očekujem da će se u cijelosti ispuniti naš plan o potrošnji oko 300 posto inicijalne alokacije koja nam je bila na raspolaganju. Naravno, nakon toga čeka nas cjelovita obnova.


Ona će, očekuje ministrica, trajati dvije do tri godine. Do daljnjega, kabineti grafike i arhitekture HAZU-a u palači Vranyczany-Dobrinović ostaju zatvoreni, kao i zapadni dio te stalni postav Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Izložbe se održavaju samo u istočnom dijelu palače.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.