Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počela nova faza relaksacije: Uz oprezno ponašanje, evo što moramo znati

04.05.2020.

06:36

Autor: Vesna Jurić Rukavina,

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Vraća se rad zdravstvenog sustava i privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva. Počinju s radom frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, te saloni za masažu i fizioterapeuti izvan bolnica. Gradske tržnice rade duže, ZET uvodi liniju br. 12.

Od danas, u drugoj fazi relaksacije vraća se rad zdravstvenog sustava i privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva.

Počinju s radom svi oni koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera (primjerice, frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri). Rade i saloni za masažu i fizioterapeuti izvan bolnica. 

Zdravstvo

U sklopu relaksacije epidemioloških mjera normalizira se i rad zdravstvenih ustanova. Ponovno se pokreću operativni programi i dijagnostičko terapijski postupci, a pacijenti kojima su termini u bolnicama zbog koronavirusa bili odgođeni- konačno dolaze na red. Pacijenti će proći kroz trijažene kontejnere, uzimat će se brisevi za testiranje na Covid-19, te obaviti dezinfekcija i pregled na ulazu u bolnicu. Posjeti su i dalje zabranjeni a stvari za hospitalizirane bolesnike ostavljaju se na ulazu.

Liječnici obiteljske medicine od danas u ambulante vraćaju zdravstvene usluge u punom obujmu i sadržaju, no organizacijski ostaju u epidemijskom načinu rada. Kod liječnika će se odlaziti uz prethodnu telefonsku najavu.

Nošenje zaštitnih maski je obvezno, kao i dezinfekcija, mjerenje temperature te socijalna distanca koja se i nadalje mora strogo poštivati u čekaonicama i ambulantama. U prostoru čekaonice veličine četiri metra kvadratna, smije biti samo jedna osoba, a sveukupno nikad više od pet ljudi istovremeno.

Pregledi će biti organizirani u razmaku od 15-30 minuta uz predviđeno vrijeme za provjetravanje i dezinficiranje prostora između pacijenata

Liječnici obiteljske medicine i dalje će osiguravati komunikacijsku s pacijentima i kolegama u sekundarnoj zdravstvenoj svim raspoloživim komunikacijskim kanalima koja su i tijekom epidemije bila vrlo učinkovita (telefon, e-mail, A5 uputnice, telefonska sekretarica).

Bolesnici s kroničnim bolestima, stabilnih kliničkih i laboratorijskih parametara, neće se upućivati na konzilijarne preglede u bolnicu, neovisno o prethodno zakazanim terminima ili preporukama konzilijarnih liječnika. Kronični bolesnici nadzirat će se redovito kroz patronažnu službu, provodit će samokontrole po njihovim preporukama te će se javljati izabranom liječniku prema dogovorenoj i zakazanoj dinamici.

Kronični bolesnici sa simptomima pogoršanja laboratorijskih ili kliničkih parametara, ali bez vitalnih ili potencijalno vitalno ugrožavajućih stanja, zbrinjavat će se putem e-konzultacija ako je to moguće ili će se za odgovarajući termin naručivati u sekundarnu zdravstvenu zaštitu sistemom on-line naručivanja, uz preporuku korištenja A5 uputnica.

Stomatolozi apeliraju da im se pacijenti prvo najave telefonski, bilo da se radi o hitnom slučaju ili o traženju termina. I kod njih pacijent ispunjava upitnik u kojem potvrđuje da nema simptome koji bi se mogli povezati s koronavirusom i da nije u kućanstvu s nekim tko je obolio ili je u samoizolaciji.

Zubari će se, radi specifične opreme koju koriste u radu i koja dovodi do raspršivanja aerosola odnosno kapljica iz usne šupljine, morati držati još strožih epidemioloških mjera. Svi pacijenti koristit će jednokratne ogrtače, a liječnici zaštitne vizire koji im prekrivaju lice. 

U sklopu relaksacije mjera, Gradske tržnice od danas imaju novi raspored rada. Radit će radnim danom i subotom od 7 do 14 sati. Poslovni prostori, kiosci i slični objekti koji posluju u sklopu tržnica bit će otvoreni radnim danom i subotom od 7 do 21 sat. Zelena tržnica radit će radnim danom i subotom od 5 do 14 sati, a poslovni prostori, kiosci i slični objekti od 5 do 23 sata.

Bez obzira na novo popuštanje, nedjeljom i blagdanima i dalje neće raditi trgovine i tržnice. Bit će otvoreni samo kiosci, pekarnice i trgovine na benzinskim postajama.

Frizeri i kozmetičari postupati će kao epidemiolozi. Oni će voditi evidenciju, a mušterije moraju odgovoriti na pitanje jesu li bili bolesni u posljednjih 14 dana i jesu li bili u kontaktu sa nekom zaraženom osobom. Dakle, moraju uzeti kontakt i zapisati vrijeme kad su boravili u salonu, u slučaju da dođe do zaraze, te da se može znati tko je u to vrijeme bio u salonu. Naručivanje mušterija obavlja se telefonski, a broj naručenih kojima će se usluga pružati istovremeno mora se prilagoditi. Za bilo koju vrstu frizura kosa će se morati prati, više neće klijenti sami o tome odlučivati. Frizeri će nositi zaštitne maske i rukavice, a preporuka je i da mušterije u salone dolaze s maskom. Preporučuje se beskontaktno plaćanje.

U salonima je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metara između svih osoba koje se u jednom trenutku nalaze u prostoru izuzev mušterije i djelatnika za vrijeme pružanja usluge. Udaljenost od 1,5 metar treba osigurati u svim smjerovima od svakog radnog mjesta.

Uobičajene ogrtače za klijente, preporučuje se zamijeniti jednokratnima. Prije dolaska na posao zaposlenici bi trebali mjeriti temperaturu, te osatti kući ako imaju viša od 37,2°C.

Pri istovremenom radu jednog zaposlenika s više klijenata potrebno je strogo provoditi zaštitne mjere: između klijenata potrebno je oprati i dezinficirati ruke te obavezno koristiti drugi set pribora. Savjetuje se i što manje razgovora s klijentom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.