Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeli nacionalni ispiti

13.03.2023.

13:44

Autor: Nevena Saraga

Nacionalni ispiti

Nacionalni ispiti

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja tijekom ožujka provodi nacionalne ispite za učenike osmih razreda. To je prvi put da standardizirane ispite piše cijela jedna generacija u svim školama u Hrvatskoj, njih ukupno 923, nakon što su prošle godine u 81 školi učenici sudjelovali u eksperimentalnoj provedbi.

Oko 40 tisuća učenika ispitom iz Hrvatskog počelo je jutros, na Dan hrvatskog jezika, pisati nacionalne ispite. Do kraja mjeseca provjeravat će se njihovo znanje iz osam predmeta. Osim Hrvatskog jezika, tu su još Matematika, prvi strani jezik, Biologija, Fizika, Geografija, Kemija i Povijest.


- Koristi će imati svi, bit će vrijedna povratna informacija ne samo učenicima i njihovim roditeljima, nego i učiteljima, ali i Ministarstvu znanosti i obrazovanja te svim drugim nacionalnim obrazovnim institucijama, navodi Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Nacionalni ispiti ne ocjenjuju se brojčanom ocjenom, već opisno te postoje četiri razine - napredna, srednja, osnovna razina i ispod osnovne razine.


Rezultati jednog od najopsežnijih testiranja učenika u Hrvatskoj, koji će biti objavljeni do kraja svibnja i neće utjecati na upis u srednju školu ili na njihov opći uspjeh.


Nacionalni ispiti provode se u gotovo svim zemljama u Europskoj uniji i našem okruženju, a bit će dobar pokazatelj postignuća koja proizlaze iz redovite, dodatne i dopunske nastave.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.