Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počelo docjepljivanje booster dozama protiv Covida

12.09.2022.

12:21

Autor: Radio Sljeme

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Počelo je docjepljivanje protiv kovida adaptiranim cjepivom koje, osim originalnog wuhanskog virusa, pokriva i omikron varijantu. Hrvatska je prema statistikama i dalje na europskom dnu po broju cijepljenih, ali je i u vrhu po broju preminulih od kovida.

Riječ je o četvrtoj dozi cjepiva koje se preporučuje osobama starijim od 60 godina, kao i mlađim osobama koje boluju od neke kronične bolesti, istaknuo je u našem programu ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Branko Kolarić.


- Dakle, docjepljivanje je preporučljivo osobama kod kojih postoji visoki rizik od težeg razvoja kovida. Što se tiče prve booster doze, odnosno treće doze cjepiva, ono je za sve starije od 12 godina. Jedni i drugi sada se mogu cijepiti s novim cjepivom koje ima dodatnu omikron varijantu što će im omogućiti bolju zaštitu za jesenske mjesece koji nam slijede - navodi Kolarić.


Iako je broj zaraženih i preminulih u padu, Hrvatska i dalje drži neslavnu titulu po pitanju cijepljenih i preminulih.


- Kada se uspoređujemo s europskim zemljama, imamo visoku smrtnost i nisku procijepljenost populacije. Zato i radimo ovu akciju u kojoj pozivamo ljude da se docijepe prije jeseni. Nadam se da nećemo imati onako velike valove kao što smo imali tijekom prošle godine. No nikad ne znate što se s virusom može dogoditi i kakva će biti situacija - kaže Kolarić.


Preporučuje da se osobe starije životne dobi i teško pokretne cijepe kod svog liječnika obiteljske medicine. Cijepljenje je moguće na više punktova u gradu, no za te je lokacije potrebna prethodna najava kako se ne bi stvarale gužve. Detaljne informacije o lokacijama na kojima se možete cijepiti možete pronaći na službenoj internet stranici Grada Zagreba

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici