Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počelo festival 'Dani kravate'

12.10.2019.

18:36

Autor: Nikolina Devčić

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Točno u podne oko vrata bana Josipa Jelačića zavezana je crvena kravata. Tim činom počelo je obilježavanje Svjetskog dana kravate. Modne dodatke, s ciljem promicanja kravate kao hrvatske i svjetske baštine, dobit će još 50-ak spomenika u Zagrebu.

Program se nastavlja sutra vojno-povijesnim spektaklom - Velikom smjenom straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom koju će u podne, na trgu sv. Marka predvoditi Počasna satnija Kravat pukovnije.

Festival Dani kravate, u organizaciji ustanove Academia Cravatica traje do 21. listopada, uz brojne sadržaje u Zagrebu i širom Hrvatske.

Utorak, 15. listopada dan je kada će u prvom planu Festivala biti niz progodnih obrazovnih radionica i priredbi u osnovnim školama širom Hrvatske kojih u ovom projektu sudjeluje više od pet stotina, a jednu od njih, Osnovnu školu Šestine, posjetit će i vojnici Kravat pukovnije i sudjelovati u školskim aktivnostima povodom obilježavanja Svjetskog dana krvate.

Posebno zanimljiv i značajan dio ovogodišnjih Dana kravate svakako je izložba kravata zemalja predsjedateljica Europske unije - "Kravata - simbol predsjedanja EU" koja će u prisustvu visokih uzvanika i predstavnika diplomatskog zbora biti otvorena u Saboru Republike Hrvatske, u srijedu 17. Listopada. Uoči i tijekom otvorenja izložbe, vojnici Kravat pukovnije pronijet će u svečanom mimohodu zastave svih članica EU na kojima je glavni motiv kravata ili rubac što su ih te zemlje izradile u svrhu obilježavanja svoga polugodišnjeg predsjedanja EU. 

Na sam Svjetski dan kravate, u četvrtak 18. listopada, Kravat pukovnija će izvesti svečanu Smjenu straže na Trgu sv. Marka, a cjelodnevnom obilježavanju Svjetskog dana kravate pridružit će se i građani širom zemlje i hrvatska dijaspora.

Nakon obilježavanja Svjetskog dana kravate, u sklopu festivala Dani kravate, u Zagrebu će se 20. listopada održati i prigodni Kravata Party, a zatvaranje Festivala označit će skidanje kravata sa zagrebačkih spomenika u nedjelju, 21. listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.