Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počelo je počelo - u Horvatima

01.03.2015.

10:31

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naplata odvoza komunalnog otpada prema količini u Zagrebu počela se provoditi kod 440 korisnika u Mjesnom odboru Horvati u Brezovici, a do kraja godine, najavljuju iz Gradske uprave - proširit će se na cijeli grad,

Građani će odvojeno prikupljati otpad putem specijaliziranih spremnika smještenih na reciklažnim dvorištima i "zelenim otocima", gdje se nalaze spremnici za razne vrste otpada, čime će si smanjiti račune. Miješani otpad odlagat će se u spremnike čiji će volumen i broj korisnici ugovoriti s "Čistoćom".

U MO Horvati naplata po kućanstvu iznosit će oko 57 kuna mjesečno, što odgovara dosadašnjem računu za šezdesetak kvadrata stambenog prostora. No, budući da se u Horvatima uglavnom nalaze obiteljske kuće veličine od 150 do 300 kvadrata, korisnici će uštedjeti od 200 do 250 kuna mjesečno, navode u "Čistoći".

"Čistoća" će pokušati postaviti što veći broj "zelenih otoka", koji su trenutačno postavljeni na 1800 lokacija, te ukupno 17 reciklažnih dvorišta, umjesto dosadašnjih devet, kako bi svaka gradska četvrt imala svoje dvorište. Ondje gdje to neće biti moguće, bit će uvedena "mobilna reciklažna dvorišta". Korisnicima će ponuditi ugovore na temelju kojih će "Čistoća" obračunavati naplatu odvoza komunalnog otpada. Ako, pak, građani trebaju jednokratno odložiti otpad koji nadmašuje kapacitet njihovih spremnika, moći će kupiti specijalne vreće za otpad od 30 i 60 litara.

Glomazni otpad odvozit će se temeljem zahtjeva korisnika dva puta godišnje, a maksimalni volumen po odvozu je do dva kubična metra.

U prilogu poslušajte izjave dogradonačelnice Sandre Švaljek, mještanina Horvata Božidara Konosića i direktora Sektora za komercijalne poslove Čistoće Roberta Kahline.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.