Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počelo je testiranje djece prije odlaska u školu koje nije obavezno, nego dobrovoljno.

14.02.2022.

11:45

Autor: Radio Sljeme

testiranje učenika

testiranje učenika

Foto: Igor Šoban / PIXSELL

Testiranje bi se trebalo provoditi jedanput na tjedan, u pravilnim razmacima a cilj je otkriti one učenike koji su zaraženi koronavirusom ali su asimptomatični ili s vrlo blagim simptomima.

- Ja sam bila iznenađena prvim informacijama koliko je učenika bilo zaraženo i svi su bili asimptomatski. Po školama imamo desetak - petnaest učenika koji su bili pozitivni, a za koje se nije znalo niti bi ih roditelji testirali da nije uveden ovaj program, rekla je predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević.

Kako bi se izbjegla samoizolacija učenika testiranje bi se trebalo provoditi jedanput na tjedan, u pravilnim razmacima. Cilj je otkriti one učenike koji su zaraženi koronavirusom ali su asimptomatični ili s vrlo blagim simptomima, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin.

Djeca koja su oslobođena samoizolacije na temelju cijepljenja ili preboljenja također trebaju sudjelovati u ovom programu kako bi i se osigurala najveća razina sigurnosti u školama, naglasila je Ivana Pavić Šimetin. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.