Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počelo prikupljanje odbačenih božićnih drvaca

07.01.2019.

09:26

Autor: Nikolina Devčić

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Božićna drvca koja su do jučer bila ukras doma - ovog vikenda su se počela bacati pa ih je Zrinjevac već počeo prikupljati. U idućih 10 dana sva drvca bi trebala biti pokupljena i odvezena na kompostiranje.

Djelatnici Zrinjevca najprije obilaze ulice poput Tratinske, Zvonimirove i Ilice gdje su uži pločnici uz tramvajsku prugu kako ne bi ometali promet. Apeliraju da se drvce ostavi na dostupnom i vidljivom mjestu. Direktor Zrinjevca Igor Toljan ističe da će svi borovi biti zbrinuti u idućih 10-ak dana i moli građane za strpljenje.

- Naše pravilo i iskustvo je da ta drvca, kao i velika drvca koja kite trgove i ulice, sjeckamo. Ona završavaju na pogonima za obradu komposta "Prudinec" i "Markuševec". Drvenasti dio tog materijala već tri godine mi koristimo kao gorivo za naše dvije kotlovnice na ovoj lokaciji gdje smo sada.

Mnogobrojni građani kitili su i "živa" drvca u teglama pa ih sada moraju posaditi. No, nemaju svi vikendice ili okućnice gdje bi ih mogli prebaciti. Zrinjevac im nudi pomoć. Na broj telefona 6598 891 mogu dobiti informacije  kako da to učine. 

- Mi ćemo u suradnji s vlasnicima drvaca naći pogodnu lokaciju negdje u kvartu. Ono će biti posađeno i kao takvo uvedeno u Katastar gradskog javnog zelenila i postat će dio javnog zelenila - kaže Toljan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.