Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počelo uklanjanje ambrozije

10.05.2022.

13:52

Autor: Radio Sljeme

Ambrozija

Ambrozija

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Počele su muke i borba s ambrozijom. Riječ je o izrazito alergenom korovu, posebno u vrijeme cvatnje - u srpnju. Kao pojedinci možemo doprinijeti uklanjanju ovog korova košnjom ili čupanjem. Za javne površine zaduženo je komunalno redarstvo i te površine održava Zrinjevac bez pesticida.


Dejan Jaić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, ističe kako postoji zakonska obveza uklanjanja ambrozije na privatnim zemljištima, a propisane su i kazne.


- Za pravne osobe kazna je 6000 kuna, za obrt 2500, a za fizičke osobe 1000 kuna. Moram priznati da većinu takvih stvari riješimo samom obavijesti i ponovnim nadzorom poljoprivrednog redara se u preko 90 posto slučajeva to evidentira kao uspješno riješeno. Ono što mi želimo jest ojačati poljoprivredno redarstvo, da se sustavno odradi taj rubni dio grada Zagreba gdje se jednostavno mora natjerati vlasnike tih zemljišta da svoje poljoprivredne površine održavaju - rekao je Jaić.


A građani se mogu javiti i na broj telefona kako bi prijavili neodgovorne suvlasnike koji ne uklanjaju ambroziju na e - mail adresu poljoprivredno.redarstvo@zagreb.hr i na broj telefona 658 5501.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici