Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeo 17. memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar

09.10.2018.

13:57

Autor: Mario Mihaljević

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Tradicionalni 17. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar "Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata" u organizaciji Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, započeo je prvom dionicom u Kustošiji, a trajati će do 13. listopada.

Memorijalna utrka duga je 344,1 km te je, kako tvrde organizatori, najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe, jer trkači trebaju proći pet dionica: 1. dionica: Zagreb - Ivanić Grad 50,6 km, 2. dionica: Ivanić Grad - Novska 72 km, 3. dionica: Novska - Slavonski Brod 90,5 km, 4. dionica: Slavonski Brod - Osijek 84 km te 5. dionica: Osijek - Vukovar 47 km. 

Ovaj ultramaraton organiziran je u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i na sve bojovnike Domovinskog rata koji su u rujnu 1991. krenuli iz Zagreba prema Vukovaru u obranu suvereniteta Republike Hrvatske. Na putu do Vukovara, dragovoljci su prolazili pokraj mnogobrojnih bojišta, na kojima je jedan dio branitelja i poginuo, te se na svim dionicama ultramaratonske utrke polažu vijenci i pale svijeće u spomen na hrvatske branitelje, naglašeno je na današnjoj svečanosti ispred spomenika poginulim braniteljima u Kustošiji. 

Utrku su otvorili ministar branitelja Tomo Medved i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika brigadir Miodrag Demo koji su naglasili potrebu očuvanja sjećanja na žrtvu hrvatskih branitelja i Vukovara 1991. godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.