Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeo 4. Sajam zimnice i autohtonih prozivoda

05.10.2018.

12:02

Autor: Mario Mihaljević

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Na Trgu bana Jelačića počeo je 4. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda. Na sajmu će se okupiti stotinjak izlagača iz cijele Hrvatske i predstaviti svoju zimnicu i autohtone proizvode čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

Organizatori sajma koji traje do nedjelje su Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb. Kroz ovakve, ali i druge edukativne manifestacije poput Doručka s hrvatskih farmi i Naše domaće sada i ubuduće, Ministarstvo poljoprivrede želi potaknuti proizvodnju, prodaju i zaštitu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji svojom dokazanom kvalitetom polako postaju konkurentan, prepoznatljiv i tražen proizvod na domaćem i vanjskom tržištu. 

Zaštićene oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog specijaliteta kojih Hrvatska ima čak 19 na razini EU, omogućavaju dodanu vrijednost vrhunskim domaćim proizvodima, a potrošačima jamče iznimnu kvalitetu i originalan način njihove pripreme. 

Ministarstvo poljoprivrede putem EU fondova snažno potiče razvoj poljoprivredne proizvodnje u hrvatskim ruralnim prostorima, a u posljednje dvije godine ugovoreno je preko 4.500 novih investicijskih projekata u poljoprivredi. Grade se nove farme, podižu novi trajni nasadi, poljoprivrednici kupuju novu mehanizaciju nakon više od 30 godina. Uz 7,9 milijardi kuna svih vrsta potpora koje smo poljoprivrednicima isplatili u posljednje dvije godine, omogućili smo im i najpovoljnije zajmove s kamatom od 0,1% za mljekarski sektor, a značajno je porastao i broj poljoprivrednika koji osiguravaju svoje usjeve od elementarnih nepogoda jer im plaćamo 70% premije osiguranja, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.