Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeo drugi krug prijava za naknadu štete zbog potresa

08.02.2021.

15:10

Autor: Magdalena Pongrac

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Objavljen je drugi javni poziv za dodjelu novčane pomoći do 50 tisuća kuna koju Grad dodjeljuje građanima za nužne radove nakon potresa. U ovom pozivu kriteriji su blaži - više nije potreban vlasnički list kako bi se dokazalo da osoba živi u objektu za koji traži novčana sredstva.

U prvoj fazi dodijeljeno je 9 milijuna 26 tisuća kuna za 254 objekta. No, zbog nedostatka vlasničkog lista u prošlom je javnom pozivu odbijeno 188 zahtjeva. Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić ističe da će se to sada promijeniti - Veliki broj naših sugrađana, posebice oni koji su odbijeni u prvom pozivu, mogu podnijeti zahtjev na ovaj novi javni poziv i ne trebaju prilagati dokumentaciju koja je priložena uz raniji zahtjev. Potrebno je samo dostaviti izjavu da nije došlo do promjene podataka, kao i dokumentaciju koja nije bila priložena uz raniji zahtjev. Moguće je dostaviti kupoprodajni ugovor, ugovor o darovanju, rješenje o nasljeđivanju i slično pa će i ti sugrađani ostvariti pravo na novčanu pomoć.

Što je potrebno priložiti za one koji se prvi put prijavljuju objasnila je pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić - izjavu da im je to jedina nekretnina što ćemo mi, dakako, provjeriti, zatim moraju imati dokaz da su živjeli na toj adresi (što je objasnila Majić) i da im je oštećenje iznad 30 posto.

Naknadu mogu zatražiti i oni koji su štetu pretrpjeli u prosinačkom potresu, neovisno o potresu u ožujku. Granica za dobivanje pomoći je 50 tisuća kuna, a iznos pomoći dobiven od Grada bit će odbijen od iznosa koji će građani naknadno dobiti od države prema Zakonu o obnovi. Prijaviti se mogu i građani do kojih statičari još uvijek nisu stigli, jer će statičare nakon prijave poslati Grad.

Novi javni poziv traje do 10. ožujka, a za građane koji će se sami upustiti u opsežniju obnovu, Grad je osigurao subvencioniranje kredita za obnovu nekretnina kod 6 banaka.

Kako se prijaviti za naknadu štete pročitajte ovdjeU prilogu poslušajte detalje.

Olivera Majić o novim kriterijima za novčanu pomoć

Opširnije o naknadama zbog potresa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.