Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeo je "Tjedan mobilnosti" u Zagrebu!

16.09.2022.

12:54

Autor: Radio Sljeme

Tjedan mobilnosti

Tjedan mobilnosti

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Europski tjedan mobilnosti je najmasovnija manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz potporu Europske komisije od 2002. godine obilježava svake godine u istom razdoblju, a završava Europskim danom bez automobila, 22. rujna.

Ove godine 80 sudionika organizira 120 aktivnosti diljem našeg grada, a sve pod sloganom "Kombiniraj i kreći se".

Jedna od akcija je i privremeno zatvarnje dijela Masarykove ulice za automobile koje bi moglo postati i trajno kako su najavili iz grada.


Naime, osim Masarykove grad namjerava i dalje širiti pješačke zone:


- Prema studiji prometnog fakulteta cilj  nam je dobiti pješačku zonu između Tesline, Masarykove i Preradovićeve ulice, a u planu je i dio trga kralja Tomislava, ispred Glavnog kolodvora, također pretvoriti u zonu bez automobila, izjavio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.  


Ova se manifestacija sastoji od tri glavne komponente: tjednih aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su, primjerice, uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka,

 unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza, biciklističke infrastrukture i uvođenje sustava javnih bicikala, te Dana bez automobila koji se tradicionalno održava 22. rujna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici