Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeo Međunarodni studentski energetski kongres

04.03.2019.

11:07

Autor: Mia Majić

Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu počeo je Međunarodni studentski energetski kongres. Riječ je najvećem studentskom kongresu u Europi, a cilj je okupljanje studenata i inžinjera iz svih dijelova svijeta kako bi raspravljali o najnovijim dostignućima u području naftne i plinske industrije

Moglo bi se reći već tradicionalni, šesti kongres u organizaciji studenata Rudarsko-geološko- naftnog fakulteta kao ovogodišnju glavnu temu nudi niskougljičnu strategiju, a o čemu je riječ otkrio je profesor Vladislav Brkić sa spomenutog fakulteta. -To podrazumijeva prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, mišljenje je većine stručnjaka iz svijeta naftnog rudarstva da će nafta i plin,a poglavito plin biti uskoro energent budućnosti, istaknuo je. 

Prilika je to za umrežavanje studenata te za njihovu daljnju karijeru naglasio je rektor Damir Boras. -Ti mladi ljudi kad zavše svoje fakultet odmah nađu posao u tom području, a kvaliteta kongresa se očituje u tome što su sve najvažnije tvrtke koje se u Hrvatskoj bave ovim poslom danas ovdje, naglasio je Boras i dodao. -Ovdje sve te tvrtke mogu naći svoje resurse za budućnost, naše studente koji su najbolji, a ovaj fakultet zapravo ovom suradnjom s tvrtkama nadoknađuje manjak financiranja koje imamo od strane resornog ministarstva, zaključio je Boras. 

U tri dana trajanja kongresa održat će se teoretski dio predavanja i panela studenata, a zadnjeg dana u četvrtak kongres će završiti posjetom studenata naftnoj platformi u Puli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.