Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeo Pedalafest - festival kulture urbanog bicikliranja

23.06.2022.

13:16

Autor: HRT Radio Sljeme

Pedalafest

Pedalafest

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

U Zagrebu je počeo Pedalafest - festival urbanog bicikliranja. Do subote će građani na Ribnjaku moći uživati u kinu na otvorenom, okruglim stolovima, radionicama, koncertima, a za petak od 18 sati planirana je i biciklistička vožnja širim centrom grada.

Ove godine festival slavi deset godina postojanja, a njegova ključna poruka je kako bicikl nije statusni simbol, već jedna zdrava i štedljiva odluka svakog građanina koji želi biti odgovoran član društva, kaže Tena Šarić Rukavina iz Sindikata biciklista, organizatora Pedalafesta:


"Biciklist je osoba koja vožnjom bicikla ne zauzima prostor drugima, ne strava gužvu, ne doprinosi prometnom zagušenju, ne zagađuje okoliš, manje je opasan za druge sudionike u prometu te naravno štedi novac."


Centralno događanje je sutra, u petak, kada s početkom u 18 sati ispred Muzeja Mimara kreće biciklistička vožnja Zagrebom pod nazivom Kritična masa za grad bez gasa. Vozit će se uz privremeno zaustavljanje prometa i pratnju policije na trasi: Klaićeva, Republike Austrije, Prilaz Gjure Deželića, Trg Republike Hrvatske, Masarykova, Teslina, Amruševa, Palmotićeva, Pavla Hatza, Kneza Mislava, Trg žrtava fašizma, Zvonimirova, Šubićeva, Martićeva, Rakovčeva, Štoosova, Harambašićeva, Maksimirska, Vlaška, Šoštarićeva, Park Ribnjak.


Dio trase obuhvaća zamišljenu rutu biciklističke magistrale istok-zapad (Trg Franje Tuđmana-Maksimir) za koju je Sindikat biciklista pokrenuo inicijativu još davne 2012. Ove godine, prema najavama iz gradske uprave, dio Prilaza Gjure Deželića prilagodit će se biciklističkom prometu čime započinje realizacija ove inicijative.


Sve detalje o programu ovogodišnjeg Pedalafesta možete potražiti na stranici sindikatbiciklista.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.