Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeo štrajk u školama diljem zemlje

10.10.2019.

09:46

Autor: Krešimir Vešnik

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Počeo je štrajk u više od tisuću obrazovnih ustanova, budući da je Vlada odbila zahtjeve dva školska sindikata o 6 - postotnom povećanju plaća. Sindikalisti su najavili da će štrajk biti cirkularan što znači da će prvi dan cijela država biti u štrajku, a zatim svaki dan po nekoliko županija.

Roditelji sami odlučuju hoće li djecu slati u školu, a učenici koji dođu bit će zbrinuti - poručuju ravnatelji. 

- Zadužili smo djelatnike koji će tijekom dana biti s djecom, dati im nekakve aktivnosti. Nastava se neće odvijati; djeca će dobiti užinu, djeca koja ostaju u boravku dobit će i ručak i užinu popodne. Bez obzira što je štrajk, dan ćemo provesti u radnoj atmosferi jer ćemo iskoristiti priliku i za neke sastanke i dogovore za budućnost - rekla  je ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Ive Andrića, Dubravka Miklec.

"Podupiremo štrajk" poručili su iz Stranke rada i solidarnosti. Ističu da su učitelji temelj obrazovanja te da očekuju promptnu reakciju premijera Andreja Plenkovića.

Novca za povećanje plaća ima, a to dokazuje natječaj resornog ministrastva za nabavku informatičke opreme, ističe predsjednik stranke Milan BandićZa informatiku novca ima, a za ukupno milijardu i 200 milijuna kuna, za povećanje 17 posto plaća nema. Naš prijedlog je da se od 1. rujna učiteljima poveća plaća za 6 posto, do 1. siječnja još 4 posto, a od 1. siječnja pa do polovice iduće godine još 7 posto. To nije uvjet vladi, to je conditio sine qua non opstanka ove zemlje.

A premijer Andrej Plenković ocijenio je da je štrajk "apsurdan i nepotreban" te je apelirao na sindikate da budu razumni i vrate se dijalogu - Raditi štrajk u varijanti da dobivate već sada ponudu na stol 4 posto, u odnosu na 6 koju tražite, mi djeluje malo pretjerano. To nije volja za kompromisom, to je volja za svojevrsnom opstrukcijom. Imamo dovoljno iskustva da radimo jednu jasnu distinkciju između onoga što je logično i normalno, i onoga što se čini previše. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.