Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počeo znanstveno stručni simpozij na temu "Gospodarenje otpadom"

03.12.2018.

16:02

Autor: Mia Majić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

U tijeku je 15.međunarodni znanstveno- stručni simpozij na jednu od gorućih gradskih tema- Gospodarenje otpadom. Glavni organizator u suradnji s partnerima je grad Zagreb, a na spomenutom događanju sudjelovat će domaći i inozemni stručnjaci iz područja gospodarenja otpadom.

Predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom Aleksandra Anić Vučinić naglašava kako simpoziji i služi da se podvuku i uoče najvažnije stvari iz određenog područja ne bi li se pomoglo u rješavanju društvenih problema. Očekujemo da ćemo barem pomoći dati neke smjernice za budućnost, simpozij ide u tom pravcu da bude konstruktivan, pitanje je samo tko će nas čuti iz Vlade ili iz grada, političari su ti koji nas trebaju čuti jer ovdje su prisutni svi eminentni stručnjaci iz ovog područja, naglasila je. 

Anić Vučić dodaje kako građani žele odvajati otpad, no smatra kako nije problem u njima nego u nedostatku odgovarajuće infrastrukture. Ministar je dao jedan ambiciozan smjer našim panelistima i baš je u pitanju prikupljanje otpada, no nije problem u građanima ponavljam nego u infrastrukturi, problem je kada se odvojeno prikupi i kada to trebamo reciklirati, nije struka problematična, nego uopće odluka da se postave određena postrojenja na određenim mjestima pa će potom struka odlučiti kojim tehnologijama i kako, dakle dolazimo opet na pitanje politike, zaključila je Anić Vučinić.

Simpozij se održava u Staroj gradskoj vijećnici do srijede.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.