Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Počeši s razlogom" do ranog otkrivanja raka testisa

21.03.2017.

15:25

Autor: Mia Majić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kampanja "Počeši s razlogom" nastavlja svoju, sada dvogodišnju akciju ranog otkrivanja raka testisa. Akcija je polučila odlične rezultate u prošloj godini, a predvoditelji akcije se nadaju da će nastaviti u istom ritmu i u tekućoj godini.

Počeši s razlogom slogan je kampanje pod kojim organizatori istoimene akcije žele muškom dijelu populacije osvjestiti važnost ranog otkrivanja raka testisa. Izliječenost je stopostotna ukoliko se bolest na vrijeme otkrije i time još više želimo ukazati na važnost preventivne brige o vlastitom tijelu, objasnila je znanstvena savjetnica, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa, dr. sc. Marija Gamulin.

Također, važnim drži činjenicu koju su otkrili za vrijeme kampanje, a ta je da muškarci uopće ne znaju za postojanje ove bolesti te ih neupućenost čini još rizičnijom skupinom za obolijevanje.  

Jedan od načina da se razina osvještenosti postigne jest kroz sinergiju suradnje medija, organizatora kampanje i svih liječnika i stručnjaka na tom poljuTo je prepoznala i voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, Tina Puhalo Grladinović koja je dio kampanje. Objasnila je kako muškarci nevoljko govore o zdravlju koje se tiče intimnih dijelova tijela pa je s tim u skladu, u sklopu kampanje, otvoreno savjetovalište gdje će muškarci moći anonimno postavljati pitanja koja ih zanimaju, a vezana su za zdravlje testisa.

Prema statističkim izvješćima i analizama stručnjaka, bolest testisa je sve veća i to kod muškaraca srednje životne dobi. Rano otkrivanje aposlutno pomaže izlječenju i to je dovoljan razlog da se ništa ne smije prepustiti slučaju te da briga o vlastitom tijelu mora postati primarni cilj svake muške osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.