Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Početak izgradnje žičare do nove godine"

24.10.2018.

13:01

Autor: Krešimir Vešnik

Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / -

"Do nove godine trebali bi početi radovi za sljemenskoj žičari", najavio je gradonačelnik Milan Bandić u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu". Govorio je i o aferama "Štandovi" i "Agram", a osvrnuo se i na nagodbu s državom u vezi tužbe o decentraliziranim sredstvima.

Iako je rebalansom proračuna, o kojemu će idući tjedan glasati Gradska skupština, iznos za izgradnju žičare umanjen za 90 milijuna kuna, gradonačelnik Bandić ističe da će njezina izgradnja biti gotova u prvoj polovici 2020., Mi ćemo do konca tjedna objaviti tko je dobio posao na izvođenju radova žičare. Dvije godine se na tome radi. Trasa rekonstruirane pruge Mihaljevac - Dolje trebala je biti napravljena prije godinu i pol. Tada je i završen natječaj za opremu žičare, a prije 6 mjeseci je bio raspisan natječaj za izvođenje radova na žičari u iznosu od nešto manje od 300 milijuna kuna i zakonitost i procedura postupanja oko tog natječaja je pri kraju.

Gradonačelnik je objasnio i zašto predviđeni iznos za izgradnju žičare smanjuje za 70 posto, U proračunu će se osigurati po tempu i dinamici izvođenja radova onoliko koliko bude trebalo. Sporije je, da.

Afere "Štandovi" i "Agram" gradonačelnik Bandić nije želio previše komentirati, Ja da sam oštetio Grad za jednu lipu ili iskoristio jednu lipu za sebe onda ne bih mirno spavao, a inače mirno spavam. Toliko mogu reći o tome i uvjeren sam u svoju nevinost kao i u takozvanoj aferi 'Štandovi'.

A na sjednici Gradske skupštine raspravljat će se i o prijedlogu nagodbe s Ministarstvom financija. Podsjetimo još 2012. godine Ministarstvo je tužilo Grad Zagreb da je od 2008. do 2011. u državnu blagajnu uplatio manji iznos od zakonom propisanog za decentralizirane funkcije te da treba u državni proračun uplatiti oko 338 milijuna kuna. Grad se žalio i dobio tužbu, a sada se nagodio s Ministarstvom te će od njega dobiti oko 270 milijuna kuna, Mi smo trebali dobiti 450 milijuna kuna, a ne 250. Išli smo na nagodbu s državom jer pravni spor može trajati godinama. Izmjena poreznih stopa i redistribucija poreznih stopa novog zakona također smanjuje gradski proračun 280 milijuna kuna. Da bi popeglali proračun odlučio sam da idemo na nagodbu, napomenuo je Bandić. 

Gradska skupština na sjednici u utorak ovu nagodbu bi trebala potvrditi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.