Hrvatski radio

Radio Sljeme

Početak kraja zapuštenosti gradske kavane Corso

28.03.2018.

15:48

Autor: Margareta Jozinović

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Milan Bandić i ministar državne imovine Goran Marić danas su potpisali ugovore o zamjeni nekretnina između Grada i Republike Hrvatske. Ministarstvo državne imovine, među ostalim, Gradu je u vlasništvo dala i nekretninu na uglu Gundulićeve, prostor nekadašnje kavane Corso.

Stjecanjem vlasništva nad nekadašnjom kavanom Corso ostvaruju se uvjeti za njezinu revitalizaciju. Za ministra državne imovine, Gorana Marića, ovo je početak kraja još jedne zapuštenosti. Današnjim činom potpisivanja ugovora o zamjeni nekretnina mi zaustavljamo proces zapuštenosti gospodarskog i nekulturnog odnosa prema imovini koja je ovdje vladala zadnjih nekoliko godina.

Povijesno i tradicijsko značajno mjesto u našem gradu gradonačelnik Milan Bandić vidi kao najbolju kavanu u Europi. Od sutra teku dani za natječaj i sadržaj, a onda i adaptaciju i uređenje po projektu originalnom poštujući dvije stvari - ova je zgrada posebno zaštićena i eksterijer i interijer. Nikakvih dućana i polica ovdje neće biti i nikakve trgovine. Ovdje će biti isključivo gradska kavana najbolja u Europi!

Njezin izgled zamišljen je u originalu kao što je bila 1907. Prva arhitektica grada, pročelnica ureda za strategijsko planiranje i razvoj, Sanja Jerković dodala je kako je za pretpostaviti iz dosadašnjih razgovora da će se inzistirati na vraćanju starih dekoracija. Na sve fiksne dijelove građevine, prekrasne stupove, vratit će se originalne štukature, a otisak novog 2018. će se dati kroz kreativno rješenje mobilijarnog dijela.

Natječaj za Kavanu, koji bi trebao objavljen kroz nekoliko dana, tvrdi Jerković - neće biti klasičan. Uz oblikovanje interijera tražit će se prijedlozi za ukupno upravljanje kultnom kavanom za grad i zagrepčane. 

Grad je dobio u Jurišićevoj ulici 1, nekretninu korisnika TZ Zagreb, u Jurišićevoj 1 površine 105 četvornih metara bespravnog korisnika te suvlasnički dio nekretnine u Sesvetskom Kraljevcu; smještaj životinja u Dumovcu, dok je u vlasništvo Republici Hrvatskoj dao poslovni prostor na prvom katu zgrade u Frankopanskoj ulici 1; zgradu koju koristi Ministarstvo financija i poslovni prostor u Ulici Republike Austrije 20; zgradu koju koristi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.