Hrvatski radio

Radio Sljeme

Početak radova na novoj sljemenskog žičari do kraja godine

08.11.2016.

15:26

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja godine trebali bi početi radovi na novoj sljemenskoj žičari. Realizirat će se u dvije faze, pri čemu će za drugu biti potrebno prihvaćanje novih prostornih planova za Medvednicu, rekli su nakon sastanka ministar Lovro Kuščević i gradonačelnik Milan Bandić.

Prva faza gradnja nove žičare je od Mihaljevca sve do gornje stanice stare žičare, a druga od tamo do sljemenskog vidikovca. I dok za izgradnju na trasi stare žičare nema zapreka, za novi gornji dio trase nužno je prihvaćanje dvaju prostornih planova Medvednice, istaknuo je ministar Kuščević. 

To su dva plana koja se odnose na Sljeme. U tijeku je prikupljanje mišljenja. Već ove godine bit će objavljena javna rasprava i po prijedlogu urbanističkog plana i javna rasprava utjecaja na okoliš. Kad to bude gotovo, plan se upućuje na Vladu, Vlada ga usvaja i može se krenuti s tom drugom fazom. Početkom sljedeće godine bit će gotove dokumentacije, zaključio je ministar Kuščević.  


A evo kada bi trebala početi prva faza radova na novoj sljemenskoj žičari?

Mi bi, ako sve bude u redu s ovim suglasnostima i potvrdama koje trebamo dobiti od nadležnih ministarstava, trebali do konca godine započeti radove na rekonstrukciji pruge Mihaljevac-Dolje i rušenje postojećih stupova i žica na postojećoj trasi žičare, i to je u biti početak izgradnje nove žičare. Druga faza bi trebala biti gotova do polovice iduće godine ako bude sve kako Bog zapovijeda, ali mislim da će biti sve u redu, istaknuo je gradonačelnik Bandić:

Očigledno nakon dugo vremena postoji potrebna volja i državnih i gradskih vlasti da se izgradi nova sljemenska žičara. Nadamo se da će je Zagrepčani, nakon što je 2007. zatvorena stara, uskoro i dočekati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.