Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinitelj stravičnog zločina u Kozari putevima otprije poznat policiji

05.01.2023.

15:45

Autor: Radio Sljeme

PU Zagrebačka

PU Zagrebačka

Foto: Emica Elveđi / Pixsell

Stravično ubojstvo u Kozari putevima zgrozilo je Hrvatsku. Alkoholizirani muškarac sinoć je napao bivšu suprugu i djevojčicu od samo godinu i pol. Obje su završile u bolnici, a djevojčica je, unatoč naporima liječnika, preminula. Počinitelj ovih teških kaznenih djela smrtno je stradao na autocesti A3. Očevidom je utvrđeno da je riječ o samoubojstvu.


Policajci su na mjestu događaja utvrdili da je 43 - godišnjak sjekirom zadao udarce u područje glave djetetu i njegovoj majci. Dijete je od zadobivenih ozljeda preminulo. Njegova je majka u teškom stanju.


- Bolesnica je sinoć dovezena u hitnu službu s teškim tjelesnim ozljedama, teškom kraniocerebralnom ozljedom, po život opasnom. Odmah nakon obrade u hitnoj službi napravljen je hitan operacijski zahvat, nakon njega, smještena je u jedinicu intenzivnog liječenja. Radi se o teškim ozljedama glave, po život opasnima - potvrdio je vršitelj dužnosti pročelnika Zavoda za neurokirurgiju Kliničke bolnice Dubrava Tonko Marinović.


Obitelj je policiji poznata otprije te su u njoj postupali triput, od 2016. do 2020.


- U jednom navratu radilo se o prekršajnom postupku i osumnjičenik i ovog, nažalost, teškog kaznenog djela tada je počinio prekršaj sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, a u dva navrata proveli smo kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo podnošenjem kaznenih prijava za kazneno djelo prijetnje i kazneno djelo povrede djetetovih prava. U oba slučaja on je bio prepraćen nadležnom državnom odvjetništvu te je određen tada istražni zatvor za predmetnog - rekla je voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Nikolina Grubišić Požar.


Državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne politike Margareta Mađerić potvrdila je da je obitelj bila u tretmanu socijalne skrbi.


- Mi smo odmah po saznanju o ovom tragičnom zločinu otvorili izvanredni upravni nadzor, postojao je niz postupanja iz različitih domena prava, iz obiteljsko - pravne zaštite, bilo je postupanja iz Zakona o socijalnoj skrbi vezano uz novčane naknade, sve se utvrđuje - rekla je državna tajnica Mađerić.


- Nakon pandemije koronavirusa, sada, bojim se, imamo jednu drugu, tihu pandemiju nasilja, zabrinjavajuće je da su sve brutalniji oblici nasilja i da od nasilja nisu zaštićeni oni najranjiviji, znači da djeca vrlo često postaju žrtvama nasilja. Važno je da svi budemo na određeni način pažljivi, odnosno da ne okrećemo glavu od naznaka da se s djetetom loše postupa - komentirala je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.


Iz policije su potvrdili da će biti obavljena obdukcija tijela počinitelja, kao i tijela žrtve.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.