Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje 14. Zagrebdox, međunarodni festival dokumentarnog filma

25.02.2018.

15:11

Autor: Mario Mihaljević

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, otvara film "Preko svih granica", uoči kojega će publiku u Kaptol Boutique Cinema pozdraviti njegova redateljica Marta Prus, jedna od više od 120 gostiju koliko će ih ove godine posjetiti zagrebački festival.

Zagrebački festival u njegovom će 14. izdanju posjetiti više od 120 gostiju, predstavnika svjetske i hrvatske dokumentaristike.

Za festivalske nagrade, Velike pečate, natječe se 38 filmova - 21 film iz međunarodne i 17 iz regionalne konkurencije, koje će birati nekoliko žirija, među kojima prvi put i Žiri FIPRESCI-ja, Međunarodne federacije filmskih kritičara.

Jedan od gostiju ZagrebDoxa je i sirijski redatelj Talal Derki s filmom "O očevima i sinovima", koji je na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, te poznata francuska dokumentaristica, snimateljica, montažerka i glumica Claire Simon, koja će svoj dokumentarni opus predstaviti u retrospektivnom programu i kroz produženu sesiju razgovora. 

Među ostalim autorima koji će osobno predstaviti svoje filmove iz međunarodne konkurencije je i Ziad Kalthoum, sirijski redatelj koji će govoriti o svom višestruko nagrađenom filmu "Okus cementa". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.