Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje 4. kulturan ulični festival

01.09.2022.

12:08

Autor: Radio Sljeme

Kulturan ulični festival u Novom Zagrebu

Kulturan ulični festival u Novom Zagrebu

Foto: Bruno Fantulin / PIXSELL

Ulični performansi iz središta grada stižu na periferiju zahvaljujući 4. kulturnom uličnom festivalu, koji se otvara večeras u 18 sati. Festival tradicionalno starta iz središta grada, ovaj put iz Stare Vlaške. 

Ideja Kulturnog uličnog festivala je da svi građani koji nisu u mogućnosti posjetiti događanja u samom središtu Zagreba dobiju priliku doživjeti radost umjetnosti pod vlastitim balkonom. Želja je kroz cirkusku umjetnost i glazbu oživjeti kvartove u tzv. rubnim dijelovima grada, rekla je u našem programu jedna od organizatorica festivala Jadranka Žinić Mijatović.


- U svakom od tih kvartova postoji neki park ili trg koji je arhitektonski osmišljen za druženje kroz kulturno-umjetničke sadržaje, a sve što smo mi napravili jest da smo stanovnicima tih dijelova grada donijeli takve sadržaje. Nažalost, dobar dio tih javnih površina sada su parkirališta. Nadamo se da ćemo to promijeniti - ističe Žinić Mijatović. 


Programi će se održavati vikendima u rujnu, od 18 do 20 sati, osim zadnjeg vikenda kada će programi zbog kraćega dana započinjati nešto ranije. Kulturan ulični festival dolazi tako u Staru Vlašku, Botinec, Utrinu, Knežiju i Prečko. Uz izvođače iz Latinske Amerike, koji već godinama na brojnim zagrebačkim raskrižjima uveseljavaju "nervozne vozače", u program su uključene i dobro poznata umjetnička udruženja. 


- I ove su godine s nama vrhunski umjetnici i umjetnice iz udruženja koji svojim izvedbama od samog početka podržavaju ideju Kulturnog uličnog festivala poput Cirkulture, Cirk Pozora, zatim Antuntun, Luche, Triko Cirkus Teatar, Loop Cirkus, Teatar CIRKUS Punkt, Cirkorama, ali i neke nove snage poput Chalyman, Krumppir i La Mañosa. A stanovnike navedenih kvartova očekuju i glazbena iznenađenja - navodi Žinić Mijatović dodajući da je odaziv publike na festival uistinu velik. 


- U navedenim kvartovima postoji nekakav oblik kulturnog izričaja, no on je više tradicionalnog tipa. Cirkuski izričaj koji im donosimo najviše sreće izaziva kod djece, mladih, ali i starijih sugrađana. To je riječima neopisivo - priča nam organizatorica festivala, ujedno i jedna od izvođačica u programu. 


Sve izvedbe su besplatne, a dobra je volja svakog od vas koji ste u publici da izvođaču u šešir donirate koliko želite ili mu se jednostavno osmjehnete i zahvalite. Detaljan program možete pogledati na Facebook stranici događaja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici