Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje cijepljenje protiv gripe i pneumokoka

06.11.2018.

15:25

Autor: Magdalena Pongrac

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Sezona gripe je pred vratima, a cijepljenje protiv nje počinje u srijedu, 7.11. Tim povodom liječnici su predstavili novost pod nazivom "Jedan posjet - dvostruka zaštita". Tako se, u jednom posjetu liječniku, osim od gripe možete zaštititi i od pneumokoka.

Više od 64 tisuće osoba prošle je sezone oboljelo od gripe. Kako bi se taj broj smanjio, liječnici pozivaju na cijepljenje za koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine osigurao 320 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Voditelj Nacionalnog referentnog centra za gripu Vladimir Draženović na cijepljenje poziva sve, posebice trudnice, osobe starije od 65 godina te kronične bolesnike. Mi se cijepimo zbog toga što protiv tih bolesti ne postoji lijek, a te bolesti izazivaju teške komplikacije sa smrtnim ishodima, te bolesti izazivaju epidemije. Influenca je visoko zarazna bolest i smatra se da u gradu jedan oboljeli zarazi 12 drugih osoba.

A kako bi se smanjio broj upala pluća uzrokovanih pneumokoknom bakterijom, od koje je lani umrlo gotovo tisuću osoba, liječnici pozivaju i na cijepljenje protiv pneumokokaNa taj način možemo prevenirati razvoj pneumokokne bolesti koja može dovesti do meningitisa ili sepse, koji mogu završiti smrtno ili imaju visoki rizik kroničnih komplikacijaobjasnila je pedijatrica Irena Ivković Jureković.

Protiv gripe i pneumokoka možete se cijepiti u jednom posjetu liječniku, ističe infektolog Ilija Kuzman. Protiv gripe se treba cijepiti svake godine, a protiv pneumokokne bolesti odrasli samo jednom u životu, a djeca, nadam se, obaveznim kalendarom, 3 ili 4 puta u prvoj godini života. Dakle, odrasli isti dan mogu dobiti oba cjepiva na dva različita mjesta odnosno u dvije ruke.

Cjepivo protiv pneumokoka od iduće godine postaje dio kalendara obveznih cijepljenja u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.