Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje festival knjiga i planina "Brdo knjiga"

18.05.2023.

18:20

Autor: Nevena Saraga

Brdo knjiga

Brdo knjiga

Foto: / / .

Drugo izdaje festivala knjiga i planina 'Brdo knjiga' održat će se u Samoboru i Parku prirode Samoborsko gorje - Žumberak od 18. do 21. svibnja, uz izložbe, predstavljanja knjiga, okruglih stolova i glazbeni program.

Festival se otvara večeras u 19,30 u Centru za mlade Bunker najavom serijala HRT-a "Planine".


Knjige će predstaviti Stipe Božić, Ana Lemić, Milan Majerović-Stilinović, Zdenko Bašić, Tatjana Šavorić, Ranko Dragičević, Nikola Horvat, Damir Šantek i Tomislav Dolušić, a iz Slovenije dolaze autori planinarskih knjiga Iztok Tomazin i Andrej Stritar.


Na okruglim stolovima sudjelovat će prevoditelji i urednici Edo Popović, Ivica Prtenjača, Roman Simić, Branislav Oblučar, Alan Čaplar, Drago Glamuzina, Dražen Klarić i Željko Žarak.


Uz njih ove godine na Brdu knjiga sudjeluju i glumci pa će ulomke iz kultne britanske knjige "Živa planina" autorice Nan Shepherd čitati Doris Pinčić Guberović, dijelove nove knjige Stipe Božića "Penjačevi zapisi" Vedran Mlikota, a Alen Šalinović predstavit će ulomke iz novog romana Milana Majerovića-Stilinovića "Srce mog medvjeda".


Prvog dana festivala izletnička skupina Vrapci, sastavljena od osmero renomiranih likovnih umjetnika, predstavit će svoju multimedijsku izložbu "Vrapci na brdu".


Osim toga, za subotu, 20. svibnja organiziran je izlet u Park Prirode Žumberak s kreativno osmišljenim šetnjama, a u nedjelju 21. svibnja pješačka tura u Samoborsko gorje, nazvana "kulturno uzdizanje" uz glazbenu pratnju, usputno čitanje knjiga i završnu feštu za sve posjetitelje i prijatelje festivala.


Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a za izlete je potrebna prijava organizatorima.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.