Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje MUP-ova akcija "Mir i dobro"

14.12.2017.

13:10

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči nadolazećih blagdana koji su za mnoge nezamislivi bez pirotehničkih sredstava, policija tradicionalno provodi akciju "Mir i dobro". O akciji su govorili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Klinike za dječje bolesti Zagreb. Mir i dobro započinje sutra i traje sve do 8. siječnja.

Prošle su godine od petardi ozlijeđene 34 osobe, a osmero, većinom djece, je teže ozljeđeno. U srpnju ove godine stupio je na snagu i novi Zakon tako da su eksplozivne naprave 3. kategorije u potpunosti zabranjene, a za djecu uhvaćenu u prekršaju, kaznu će platiti roditelji.

Na našem tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE jer je riječ o ilegalnoj pirotehnici. Kazne su za fizičke osobe od 1.000 do 15.000 kuna, a za pravne od 1.000 do 80.000, rekla je voditeljica inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari, Snježana Bagarić.

Akcija se provodi s ciljem očuvanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti, ponajviše djece.

Najčešće ozljede su ozljede oka, lica i šake, a roditeljima poručujemo da ako kupujete pirotehniku, kupujte onu koja je certificirana, dobro proučite kako s njom rukovati te ako već morate s djecom bacati odmaknite ih na sigurnu udaljenost, kazao je voditelj odjela hitnog bolničkog prijema Klinike dječje bolesti Zagreb, dr. Zoran Barčot.

Dodatan apel upućen je da se pirotehnika ne upotrebljava uz bolnice, škole ili ustanove gdje su bolesne, stare i nemoćne osobe te mala djeca. Pirotehnička sredstva mogu se prodavati isključivo u piro-shopovima i prodavaonicama oružja i streljiva od sutra do 1. siječnja, a upotrebljavati od 27. prosinca. do 1. siječnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.