Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje naplata odvoza smeća po volumenu

26.02.2015.

18:23

Autor: Ana Krois, Petra Mlačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za tri dana Zagrepčani bi trebali početi plaćati odvoz prema količini otpada. Prvi ugovore potpisuju Horvati. Ostatak Zagreba, četvrt po četvrt, do kraja godine. U stambenim zgradama, predstavnici stanara odlučuju kolike spremnike žele i koliko će ih puta Čistoća prazniti, a stanari kuća to s Čistoćom ugovaraju sami.

Stanovnici Horvata su jutros u poštanske sandučiće dobili ugovore od Čistoće. Umjesto da odahnu s olakšanjem, odmah su krenuli pisati pritužbu. Božidar Konosić iz Horvata: "Vidimo da je najmanji volumen onaj od 120 litara, gdje je onaj od 80? Pitam ja gospodina koji je to donio i on kaže- trenutno ih nema."

Gospodin Konosić je napravio izračun za svoje kućanstvo. Oni odvajaju papir, karton, tekstil, lim i organski otpad, pa im od komunalnog ostanu do dvije vrećice dnevno. Spremnik od 120 litara im ne treba. Konosić: "I još tu ima nekakvih stvari s kojima ne znam što ćemo. Ja mogu ići na more i nema me dva mjeseca, na koji ću ja to način regulirati da ne trebam odvoz?"

Pitanja ima bezbroj i kod građana, ali i u operativnom stožeru. Svakako, uvjeravaju nas, za početak barem imaju jasnu formulu. Direktor Sektora za komercijalne poslove Čistoće Robert Kahlina: "Pa evo na primjeru Mjesnog odbora Horvati, tamo će cijene korisnicima usluga biti otprilike 57 kn. To odgovara računu koji je plaćao korisnik usluga u stambenom prostoru u prosjeku od 60 četvornih metara. Tko pozaje taj dio grada zna da su tamo obiteljske kuće površine od 100 do 300 četvornih metara, što znači da će uštede biti od 200 do 300 kn mjesečno".

Definirana je i razlika za zgrade i kuće. U zgradama će sve biti u rukama predstavnika stanara, a od sustanara se očekuje disciplina. U Čistoći predviđaju da će njihovi računi ipak ovisiti o broju prijavljenih po stanu.

Za sada nema predviđenih kazni. Konačni je cilj reciklaža na kućnom pragu, koju već godinama najavljuju, a novim bi se - manjim računima, krenulo u tom smjeru. Za sada nedostaje svega - i zelenih otoka i reciklažnih dvorišta. Ali već u prvih mjesec dana očekuju se promjene.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.