Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje obnova Samostana svete Klare

09.06.2022.

13:37

Autor: Mario Mihaljević

Obnova Samostana

Obnova Samostana

Foto: HRT / HRT/Radio Sljeme

Nakon što je, u manje od šest mjeseci, završena obnova Župe svetog Mihaela arkanđela u Gračanima, počinje i obnova Samostana svete Klare u Mikulićima koji je, također, stradao u zagrebačkom i petrinjskom potresu. 

Samostan svete Klare u Mikulićima jedan je od gradskih sakralnih objekata koji je u dvama jakim potresima, pretrpio velika oštećenja. Detaljnim stručnim pregledom koji su proveli statičari i arhitekti, ustanovljeno je da su se pregradni zidovi odvojili od nosive konstrukcije pa će obnova morati biti cjelovita, istaknula je poglavarica samostana klarisa, Ivana Dolinar:


- Ustanovljeno je da je neisplativo ulaganje u obnovu, nego da je potrebno i rušenje i dijela Samostana. I u vrijeme samog potresa, ja kao poglavarica, nisam mogla osigurati sigurnost sestrama u slučaju novog potresa, tako da smo se  premjestili u drugi dio koji je u malo boljem stanju. Imamo problema sa podrumskim prostorijama uzrokovane vlagom, potrebna nam je cjelovita obnova-. 


Potres je razotkrio i dugogodišnju građevinsku štetu uzrokovanu posljedicom klizišta i vlage, kaže glavni projektant i arhitekt obnove Samostana svete Klare, Višeslav Franić. Sveobuhvatna obnova podijeljena je u dvije faze rekao je Franić:


- Prva faza obuhvaća rušenje ovog dijela Samostana u kojem sestre ne mogu više stanovati i izgradnju tog zamjenskog djela, dok druga faza obuhvaća obnovu samog samostana. Ovaj dio koji će se rušiti je oko 900 kvadrata, dok cijeli Samostanski kompleks iznosi oko 2200 kvadrata. Za cjelovitu obnovu Samostana svete Klare Franić smatra da će biti potrebno prikupiti oko 20 milijuna kuna. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.