Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje obnova Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar

05.10.2022.

13:01

Autor: Radio Sljeme

Obnova Štampara

Obnova Štampara

Foto: Rober Anić / Pixsell

 Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu stradala je u zagrebačkom potresu. U povodu prijave na natječaj za dobivanje bespovratnih financijskih sredstava za sanaciju iz Fonda solidarnosti Europske unije, prezentirani su planovi obnove, vrijedni više od 80 milijuna kuna.Idući tjedan počinje obnova Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, koja je teško stradala u zagrebačkom potresu. Projekt obnove vrijedan je preko 80 milijuna kuna, a osigurala ga je Vlada koja je povukla bespovratna financijska sredstva iz Europske unije. 


Nakon potresa Medicinski fakultet uložio je 4 i pol milijuna kuna svojih vlastitih sredstava kako bi se zgrada učvstila. To se pokazalo kao dobra investicija, jer je upravo Štampar u doba pandemije odradio veliki dio posla, istaknula je ravnateljica Mirjana Kujundžić Tiljak 


- Tu su studenti radili i call centru i kontaktirali članove obitelji oboljelih. U tom periodu kontaktirali su 20 tisuća osoba. U Andriji Štamparu cijepili smo gotovo 40 tisuća građana- 


U potresu su stradali i drugi objekti Medicinskog fakulteta. S obzirom da smo ustanova koja je značajna za funkcioniranje zdravstvenog sustava, morali smo brzo reagirati, kaže bivši dekan Medicinskog fakulteta profesor Marijan Klarica.   Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar ove će godine proslaviti 95 godina postojanja.


 Lik i dijelo Andrije Štampara tim će se povodom predstaviti u Europskom parlamentu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.