Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje obnova u potresu stradale Palače Prister

16.08.2022.

12:34

Autor: Radio Sljeme

Palača Prister

Palača Prister

Foto: Kristina Bokanić / Radio Sljeme

Počinje prva faza obnove Palače Prister, jedne od osam nekretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koje su oštećene u zagrebačkom potresu. Obnova palače koja je zaštićeno kulturno dobro odvijat će se u tri faze, a cjelokupna obnova vrijedna 36 milijuna kuna trebala bi biti gotova do kraja 2026. godine.

Neobarokna palača Prister na Strossmayerovu trgu 2 izgrađena je 1893. godine od strane bečkih arhitekata Hönigsberga i Deustcha, zaštićeno je kulturno dobro i znatno je oštećena u zagrebačkom potresu. Njezina obnova odvijat će se u tri faze, a prvo je na redu konstrukcijska obnova.


- Radovi obuhvaćaju konstrukcijsku obnovu koja uključuje ojačavanje zidova međukatnih konstrukcija i kompletnu rekonstrukciju potkrovlja. S obzirom da je zgrada pretrpjela znatna konstrukcijska oštećenja djelatnici HAZU-a i vrijedne zbirka morali su biti premješteni u druge objekte HAZU-a - rekla nam je pomoćnica tajnika HAZU-a za nekretnine Dajana Županić Jaković.


Prva faza radova trebala bi trajati do kraja ožujka iduće godine, a vrijednost radova procjenjuje se na 18,5 milijuna kuna. Novac je osiguran iz Fonda solidarnosti. 


- Kroz obnovu bi se trebala osigurati pristupačnost osobama smanjenje pokretljivosti i zadovoljiti svi ostali temeljni zahtjevi - od zaštite od požara pa do idealnih mikroklimatskih uvjeta koje je potrebno osigurati za tu izuzetno vrijednu građu koja je inače bila smještena u trezorima ove palače - ispričala nam je arhitektica Županić Jaković.


HAZU je s Ministarstvom kulture i medija sklopio ukupno 15 ugovora obnove, od čega se osam odnosi na nekretnine, a sedam na pojedinačno zaštićene zbirke. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici