Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje rušenje stabala koja padaju na šumsku stazu na Jelenovcu

16.04.2018.

12:05

Autor: Magdalena Pongrac

Počinje rušenje stabala koja padaju na šumsku stazu na Jelenovcu

Počinje rušenje stabala koja padaju na šumsku stazu na Jelenovcu

Foto: - / -

U park šumi Jelenovac posljednjih tjedan dana stabla padaju na šumske staze. Uzrok su tome klizišta, koja su nastala uslijed izuzetno loših vremenskih uvjeta. Hrvatske šume sanaciju na Jelenovcu započet će već sutra.

U proteklih nekoliko mjeseci kiša i snijeg uzrokovali su odrone zemlje i klizišta diljem Hrvatske, a jedno od njih je udaljeno svega nekoliko stotina metara od centra našeg grada - u park šumi Jelenovac. Ondje - na stazi uz Jelenovački potok, uz spuštenu rampu, stoji i obavijest građanima da će idućih dana trajati sanacija novonastale situacije. U idućih deset dana planiramo sanirati cijelo ovo područje, sva izvaljena stabla kojih ima dvadesetak, te potencijalno izvaljena stabla, dakle sveukupno moramo ukoniti stotinjak stabala. Važno je napomenuti da su upravo klizišta uzrokovala pad ovih stabala, a nije sječa drveća uzrokovala klizišta. Mi sad saniramo izvaljena stabla nakon klizišta, pojasnio je voditelj zagrebačke Podružnice Hrvatskih šuma Damir Miškulin.

Kako bi spriječili padanje stabala idućih godina, ističe upravitelj radne jedinice Hortikultura Damir Dramalija, sanaciju će morati dovršiti na jesen. Po završetku prvih radova sječe i izvoza, slijede radovi uspostave šumskog reda, a na jesen ćemo izvršiti popunjavanje sadnjom sadnica na mjestima gdje se nije pojavio prirodni pomladak i time bismo zaokružili biološku sanaciju tog područja.

S obzirom na to da je najavljeno rušenje stabala, i da ono idućih dana može biti opasno za prolaznike, iz Hrvatskih šuma mole građane da izbjegavaju područje sanacije te da koriste alternativne staze, kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.