Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ruši se tužan simbol zagrebačkog potresa!

18.03.2022.

12:36

Autor: AKK/Radio Sljeme

Zgrada na uglu Petrinjske i Đorđićeve

Zgrada na uglu Petrinjske i Đorđićeve

Foto: AKK/RadioSLjeme / Hrvatski radio

Uoči druge obljetnice razornog zagrebačkog potresa, ovoga će vikenda biti će srušena zgrada na uglu Đorđićeve i Petrinjske, simbol zagrebačkog potresa. Iz Državnog inspektorata javljaju da je odabrana tvrtka koja će rušiti zgradu, a iz Gradske uprave upozoravaju pješake i vozače na važeću regulaciju.

Zgrada, koja Zagrepčane podsjeća na traumu proživljenu u desetak sekundi te snježne nedjelje u 6,24 ujutro, ovog će vikenda biti srušena. Struka je već ranije zaključila da nije u stanju podobnom za obnovu pa je 17.12.2021. građevinska inspekcija donijela rješenje temeljem kojeg se određuje "uklanjanje potresom uništene zgrade koja predstavlja opasnost".


Priopćenje Državnog inspektorata prenosimo u cijelosti:


"Nakon što je proveden postupak nabave, a slijedom donesenoga Rješenja sukladno Zakon o dopuni Zakona o Državnom inspektoratu od 29. listopada 2021. godine danas u poslijepodnevnim satima započet će pripremne radnje za uklanjanje potresom uništene zgrade na adresi Petrinjska ulica 25, Zagreb. Samo rušenje započet će sutra (19. ožujka 2022. godine).


U siječnju 2022. godine Državni inspektorat proveo je postupak nabave radova uklanjanja potresom uništene zgrade na adresi Petrinjska ulica 25, Zagreb sukladno Pravilniku o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove. Pristigle ponude, njih osam (8), pregledane su, ocijenjene i rangirane prema kriteriju za odabir ponude te je 19. siječnja 2022. godine Državni inspektorat donio Odluku o odabiru najpovoljnije ponude, gospodarskog subjekta EURCO d.d.. Slijedom navedenoga sklopljen je Ugovor o nabavi radova temeljem kojeg će se izvesti ugovoreni građevinski radovi uklanjanja.


Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je do danas uklonila ukupno 133 zgrade uništene izvanrednim događajem, od čega je 98 zgrada uklonjeno temeljem odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a 35 temeljem rješenja koje, sukladno Zakonu o dopuni Zakona o Državnom inspektoratu od 29. listopada 2021. godine, donose građevinski inspektori.


Do sada građevinska inspekcija Državnog inspektorata donijela je ukupno 147 rješenja o uklanjanju 159 građevina oštećenih potresom čiji ostaci neposredno prijete sigurnosti, zdravlju ljudi i drugim zgradama ili stabilnosti tla na okolnom zemljištu. Donošenje rješenja kao i postupci nabave i nadalje su u tijeku."


Zbog građevinskih radova, iz Gradske uprave upozoravaju da će Petrinjska ulica, na dijelu od Boškovićeve do Đorđićeve, i Đorđićeva ulica u zoni raskrižja s Petrinjskom ulicom, od petka 18.03.2022. godine od 19 sati do nedjelje 20.03.2022. godine do 20 sati, biti zatvorene za sav promet.


Obilazni pravci: • Petrinjska/Boškovićeva – Zrinski trg (zapad) – Zrinski trg (sjever) – Amruševa

   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici