Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinju 16. Dani Marije Jurić Zagorke

22.11.2022.

15:07

Autor: Nevena Saraga

Marija Jurić Zagorka

Marija Jurić Zagorka

Foto: Centar za ženske studije / Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

16. Dani Marije Jurić Zagorke počinju večeras, a trajat će do nedjelje, u organizaciji Centra za ženske studije i Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, mjesta na kojem se promiče Zagorkina baština.Program započinje u utorak u 18 sati ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici kostimiranom izvedbom ‘‘Cvijet za riječ”- Ponesi cvijet za našu Zagorku. Predviđeno trajanje programa je sat vremena, te za ovo događanje nije potrebna najava.


Druga edukativno kostimirana šetnja „Iz Zagorkinog pera“ održat će se u petak. Već više od stoljeća Zagorkina ”Grička vještica” budi našu maštu, tjera nas da sanjamo o vratolomnim pustolovinama i ljubavima većima od života. Na stranicama Zagorkinih djela duh starog Zagreba oživljava na poseban način. U ovoj šetnji oživljavaju se trenuci u kojima je Zagorka stvarala svoje najpoznatije djelo i povijesne osobe koje su je inspirirale. 

Svoj dolazak možete najaviti na mail martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 099 697 0072. Tada ćete saznati mjesto i vrijeme sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. 


U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu održat će se znanstveno-književni skup Dana Marije Jurić Zagorke „Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe“ na temu „O zdravlju i bolesti: od medikalizacije do patologizacije“


Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8 u četvrtak i nedjelju bit će otvoren od 11 do 19 sati, a moći ćete vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.


U srijedu će se tamo održati dodjela Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Ovu nagradu Centar dodjeljuje već više od jednog desetljeća smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, progresivnih kritičkih znanja u obrazovanju na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.


I na kraju, u nedjelju, održat će se i tradicionalna šetnja “Zagorkinim tragom kroz Zagreb” s početkom u 11 sati, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec, a mjesto sastanka je kod spomenika banu Jelačiću na glavnom gradskom trgu.

Za šetnju nije potrebna prijava.


16. Dani Marije Jurić Zagorke

16. Dani Marije Jurić Zagorke

Foto: Centar za ženske studije / Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.