Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinju 47. Dani satire Fadila Hadžića

06.06.2023.

13:18

Autor: Nevena Saraga

Dani satire

Dani satire

Foto: Kerempuh / /

U Satiričkom kazalištu „Kerempuh“ večeras u 20 sati počinju 47. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival, kojemu je cilj dovođenje najkvalitetnijih satiričnih i komediografskih predstava pred zagrebačku publiku.

Među brojnim prijavljenim predstavama iz Hrvatske i inozemstva, izbornica Željka Udovičić Pleština odabrala je 11 naslova koji se svojom estetikom i tematikom najbolje uklapaju u koncept. Tako ćemo do 21. ovoga mjeseca imati priliku gledati vrhunska kazališna ostvarenja iz Zagreba, Splita, Sombora, Beograda i Subotice.


Ovogodišnji program odredili su suvremeni pisci i autorski projekti, dakle – suvremena riječ.


Dane satire otvorit će predstava „Sloboština Barbie“ prema romanu Maše Kolanović, u režiji Natalije Manojlović, nastala u koprodukciji Umjetničke organizacije Puntum i Kunsteatra.


Od zagrebačkih produkcija u program su uvrštene još i predstava Zagrebačkog kazališta mladih „Ja sam ona koja nisam“ Mate Matišića u režiji Paola Magellija, autorski projekt Bobe Jelčića „Sorry“ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta, te predstava „Kralj Ubu“, nastala u koprodukciji Gavelle i Kerempuha koji se predstavlja još jednom komedijom„Tko tu koga? Zona pansiona“ Borne Vujčića u režiji Tamare Damjanović.


Iz Splita stiže Hrvatsko narodno kazalište Split s predstavom „U malu je uša đava“ Tisje Kljaković Braić, u režiji Marija Kovača i Playdrama s komadom „Tako nam Bog pomogao“po motivima knjige Borisa Dežulovića, u režiji Hrvoja Korbara.


Od inozemnih kazališta nastupit će Sarajevski ratni teatar s „Moj sin malo sporije hoda“ Ivora Martinića u režiji Ivana Plazibata, Narodno pozorište Subotica s monodramom Minje Peković „Bravo za klovna“, Hartefakt iz Beograda s predstavom Patrika Lazića „Naš sin“, Narodno pozorište Sombor s autorskom predstavom Andraša Urbana „Ibi The Great“, a zbog bolesti otkazano je gostovanje Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.


O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiri glumica Jasna Bilušić, redateljica Saša Broz i novinarka i kazališna kritičarka Bojana Radović.


Zatvaranje Dana satire i dodjela nagrada održat će se 21. lipnja u Kerempuhu uz koncert legendarnog Stjepana Jimmyja Stanića & The Boysa.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.