Hrvatski radio

Radio Sljeme

Isplati li se na obiteljsku kuću postaviti solarnu elektranu?

20.09.2022.

12:43

Autor: Radio Sljeme

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Zelena energetska zadruga pokrenula je besplatna predavanja o solarnim elektranama za obiteljske kuće u Zagrebu. Zainteresirani će na predavanjima dobiti detaljne informacije o tome što je sve potrebno da bi počeli koristiti sunčevu energiju za vlastite energetske potrebe. 

Stručnjaci iz Zelene energetske zadruge s polaznicima detaljno prolaze sve korake kako bi im razjasnili sve nedoumice vezane uz ovaj oblik energije, koji se prema riječima Kristine Lauš iz spomenute zadruge, dugoročno višestruko isplati. 


- Osim što sa solarnom elektranom koristimo čistu energiju koja nam je dostupna lokalno, solarna energija daje nam priliku da uštedimo na našim računima za struju. To je bilo važno puno prije nego li nas je zadesila ova energetska kriza. Cijena električne energije na godišnjoj razini kontinuirano raste za 1 do 2 posto. Što je najvažnije, sa solarnom elektranom smo sigurniji i neovisniji, cijena struje se ne mijenja. Jednom kada instalirate solarnu elektranu cijena struje ostaje vam nepromijenjena idućih 25 godina, koliko iznosi prosječan vijek jedne solarne elektrane - ističe Lauš.


Ono što mnoge odvuče od potencijalnoga ulaganja u solarnu elektranu je njezina početna cijena. 


- Solarne elektrane za kućanstva obično su snage od 2 do 10 kilovata. Jedan kilovat kreće se od 8 do 15 tisuća kuna. Nije mali izdatak, no dugoročno se isplati više nego da taj novac čuvate u banci - napominje Lauš. 


Prvo besplatno predavanje o solarnim elektranama održat će se večeras u Dubravi, u prostorima MO Klaka od 19 sati. Nakon toga slijedi predavanje u MO Dugave također u 19 sati, u četvrtak je u MO Gajnice u 19 sati, dok je u subotu predavanje u Maksimiru, u 10 sati u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici