Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pod sloganom "Sva ljudska prava počinju začećem" održan "Hod za život

19.05.2018.

13:41

Autor: Mario Mihaljević

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Brojni građani okupili su se u subotu u Zagrebu u "Hodu za život" na Trgu dr. Franje Tuđmana odakle su u povorci Ilicom krenuli do Trga bana Jelačića pod sloganom "Sva ljudska prava počinju začećem"..

Cilj Hoda za život je, kako navode, skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života - od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga drugog ljudskog i građanskog prava. Glavna koordinatorica Hoda za život Hajdi Begović je dodala kako bi svi zajedno trebali sjeti i dogovoriti se kako pomoći ženama, pomoći da imaju djecu, da imaju vrtiće i da svojoj djeci mogu pružiti potrebno.

Okupljanje na Trgu dr. Franje Tuđmana počelo je u 10 sati, a neki od okupljenih čekali su da povorka krene svirajući i pjevajući domoljubne pjesme. 

Povorku je poveo plavi autobus na kojem se nalaze transparenti "Svako rođeno dijete ima pravo na zdravstvenu skrb", "Ona može izvanredne stvari....jer joj je dopušteno da se rodi. Jednakost za sve žene od trenutka začeća", Ona je dijete. Ne izbor".

"Želimo poslati poruku svakoj majci - nisi sama, život je dragocjen dar. Pravo na život, temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga ljudskog i građanskog prava. Želimo pozvati sve da nam se i ove godine pridruže i svojim dolaskom daju potporu svakoj obitelji, majci, ocu, koji se bore sa životnim problemima i zbog toga dovode u pitanje život svoga djeteta", stoji, između ostalog, u pozivu organizatora. "Želimo svakog podsjetiti što znanost tvrdi - život svakog čovjeka započinje začećem, spajanjem jajne stanice majke i spermija oca. Začećem nastaje jedinstveno ljudsko biće. Prilikom začeća određeni su spol djeteta, boja očiju, kose i kože, visina, građa tijela, smisao za glazbu, umjetnost, sport… Hodom za život branim pravo na život svakog ljudskog bića od začeća do prirodne smrti i pružam podršku svakoj trudnici", stoji na letku poziva na skup.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.