Hrvatski radio

Radio Sljeme

„Pod teretom spalionice nikad do cilja!“ poručuje Zelena akcija!

06.07.2017.

14:40

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ispred Gradske uprave održan je prosvjedni performans Zelene akcije koja ponovno ukazuje na potrebu hitnog donošenja plana gospodarenja otpadom našega grada. Pozivaju Grad da što hitnije napravi novi plan gospodarenja u kojem neće biti spalionice otpada.

„Pod teretom spalionice nikad do cilja!" poručili su aktivisti Zelene akcije na performansu kojim su upozorili da grad nema važeći plan, te se na taj način sporo kreće prema cilju od 50 % odvojeno prikupljenog otpada kojeg Zagreb mora dostići do 2020. godine. 

Sve bi ovo moglo rezultirati plaćanjem vrlo visokih penala koje će, na koncu, platiti Zagrepčani. To se mora promijeniti kvalitetnim mjerama za odvajanje otpada. Grad već godinu dana i sedam mjeseci nema važeći plan za gopodarenje otpadom. Tražimo da se to donese i da bude u skladu s Nacionalnim planom koji je donesen u siječnju ove godine, a grad po tom pitanju ništa ne radi, rekao je voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije, Marko Košak.

U Nacionalnom planu trenutno ne postoji odredba kojom se predviđa izgradnja spalionice u gradu, tako da Zagreb više nema alibi za izgradnju spalionice, tvrdi Košak.

Ministar Dobrović prošle je godine pokušao ustanoviti nekakvu radnu skupinu za unaprijeđenje sustava u Zagrebu. Zelena akcija bila je dio te radne skupine, gdje smo zajednički sa Ministarstvom i gradskim vlastima radili na dokumentu koji je misteriozno nestao i iz tog dokumenta nijedna mjera nije se provela, zaključio je Košak.

Građani su i dalje suočeni s brojnim ilegalnim odlagalištima otpada, čestim požarima, pretrpanim kontejnerima te nedostatkom spremnika za odvajanje otpada zbog čega je, naglašavaju aktivisti, Zagreb i proglašen kao europska prijestolnica smeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.