Hrvatski radio

Radio Sljeme

Podijeljeni prvi kućni spremnici za kompostiranje

15.11.2017.

15:09

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta Kućnog kompostiranja otpada u Sesvetskom Kraljevcu građanima su podijeljeni prvi kućni spremnici za kompostiranje te je predstavljeno njihovo korištenje. Grad je u suradnji s Centrom za gospodarenje otpadom u travnju raspisao javni poziv za sudjelovanje u projektu.

Projekt je pokrenut u skladu s Uredbom o odvajanju otpada koja se mora provesti do veljače, a podijeljeni će komposteri pomoći u smanjivanju količine biootpada. Na projekt je stiglo više od 17 tisuća prijava.

Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom u praksu se mora se provesti do veljače inače će slijediti novčane kazne za one koji je neće provoditi. Stoga je, u suradnji s Centrom za gospodarenje otpadom, Grad počeo provedbu nacionalnog plana za gospodarnje otpadom. Kućno kompostiranje prva je mjera u pokušaju sprečavanja gomilanja otpada.

Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba istaknuo je kako je cilj ove mjere podizanje svijesti građana da kućno kompostiraju.

U kućnom otpadu 30 posto otpada čini biootpad, a na ovaj način mi dijelimo stanovnicima grada Zagreba kućne kompostere da oni taj biootpad ne bacaju u spremnike ispred kuće, nego slažu u kompostere sukladno uputama koje će dobiti sa svakim komposterom i kao proizvod dobivaju svoj vlastiti kućni kompost, rekao je Zgomba.

Rekao je kako će ovih dana izaći natječaj za izgradnju kompostane na lokaciji Obreščica, a taj će se projekt financirati sredstvima Europske unije.

Gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako dodijeljenji komposteri moraju biti podijeljeni do kraja godine.

Podjela spremnika za kompostiranje korak je u podizanju svijesti građana o važnosti recikliranja, a prvi komposter dodijeljen je Tomislavu Damjanoviću koji je rekao kako će mu proces kompostiranja biti mnogo lakši te kako je tako dobiveno gnojivo mnogo bolje od onog umjetnog pa čak i stajskog.

Nakon obiteljskih kuća, projekt će obuhvatiti i stambene zgrade. Za njihove je stanare predviđena podjela spremnika za miješani otpad, biootpad i papir.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.