Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Podzemne spremnike Grad treba plaćati svima"

14.02.2023.

13:22

Autor: Radio Sljeme

Tipizirani boksovi

Tipizirani boksovi

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

U Udruzi predstavnika suvlasnika stambenih zgrada smatraju da je središte grada favorizirano od strane gradske vlasti kada je riječ o postavljanju bokseva za otpad. Smatraju da bi Grad trebao financirati nadzemne tipizirane boksove u svim dijelovima grada, a ne samo u središtu. 

Ugradnja podzemnih spremnika i tipiziranih boksova u Zagrebu izazvala je mnoge polemike. Predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Zdravko Vladanović smatra da je Grad donio diskriminatornu odluku kada je samo građanima u centru omogućio financiranje podzemnih spremnika


-Nije uredu što je učinjena dikriminatorna odluka i što je favoriziran centar grada u odnosu na ostali dio Zagreba. Nemamo ništa protiv da se krene jednim redosljedom, ali građani moraju biti ravnopravni. Ako Grad financira tipizirane boksove i spremnike građanima u centru, to bi trebao raditi svima u Zagrebu-. 


Kada je riječ o kaznama koje su namijenjene onima koji ne žele odvajati otpad, Vladanović istiće da su one nužne, ali tek kao zadnje mjere. Smatra da je Grad trebao imati bolju komunikaciju s građanima


-Mnogima još uvijek , mnogo toga nije jasno. Nismo svi sposobni da sve shvatimo oko razvrstavanja otpada. Gradska uprav trebala je više komunicirati s građanima. Nisu dovoljne samo tribine koje se organiziraju po gradskim četvrtima-. 


Politika odvajanja otpada proces je koji će potrajati. O komunikaciji stručnjaka i vladajućih prema građanima, ovisi samo koliko dugo, zaključio je Vladanović.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.