Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pogoršanjem sustava do modernizacije?

14.01.2015.

18:28

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je kako, zbog procesa dogradnje i modernizacije Centralnog zdravstvenog infomacijskog sustava (CEZIH), koji održava tvrtka Ericsson Tesla, povremeno dolazi do preopterećenja i ispadanja dijelova toga sustava. U četvrtak ujutro nam je potvrđeno kako je kvar otklonjen.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u zagrebačkom Domu zdravlja zapad Darije Crnić navodi kako se u toj zdravstvenoj ustanovi problemi sa CEZIH-om najčešće manifestiraju kroz usporeni rad sustava. To otežava rad ordinacijama obiteljske medicine jer pacijenti duže čekaju na izdavanje e-recepata i e-uputnica, a podaci koji se inače izravno unose u informacijski sustav, moraju se ručno zapisivati i naknadno unositi u sustav.

Iz HZZO-a poručju da je modernizacija CEZIH-a nužna zbog stvaranja preduvjeta za uvođenje eKartona, eUputnice, eNalaza i portala za pacijente, te da zbog radova na tome zdravstvena zaštita osiguranika ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje.

Iako je najavljeno da će se poteškoće u radu sustava osjećati do kraja tjedna, u četvrtak ujutro smo doznali kako je kvar otklonjen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.