Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pojačan nadzor prometa tijekom vikenda u Zagrebu

10.01.2017.

11:28

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačka policija preko vikenda će pojačano nadzirati promet radi sprječavanja najtežih prometnih prekršaja, poput prekoračenja dozvoljene brzine ili vožnje u alkoholiziranom stanju. Prometni policajci će prilikom pojačanog nadzora od 13. do 15. siječnja alkotestirati sve zaustavljene vozače.

Također, sankcionirat će se i prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima, kao bitnih elemenata sigurnosti prometa koji izravno utječu na posljedice prometnih nesreća.

Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola kreću se od 500 do 15.000 kuna, no struka upozorava kako nisu toliko bitne kazne, koliko je važno da vozaču bude jasno da, ako pije i vozi, sebi i drugima može napraviti zlo. Iako ukupno stanje sigurnosti u 11 mjeseci prošle godine ohrabruje s obzirom na smanjenje najtežeg stradavanja, statistika je još daleko od cilja zadanog Nacionalnim programom.

Podaci za nesreće mladih vozača pod utjecajem alkohola pokazuju izuzetno povećanje, pogotovo kod nesreća s poginulim osobama koje je uzrokovala ta skupina vozača. U prvih 11 prošlogodišnjih mjeseci, po podacima MUP-a, zabilježeno je 29.829 prometnih nesreća ili 0,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je broj poginulih smanjen s 292 na 252, što je smanjenje za oko 13,7 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.